Ode får nå muligheten til å starte opp torskeoppdrett på enda en lokalitet.

Ode utvider med enda en ny lokalitet

Torskeprodusenten starter nå opp sin sjette lokalitet for torsk. Lokaliteten heter Støylen og ligger i Volda kommune.

Publisert Sist oppdatert

Lokaliteten har en total tillatt biomasse på 3 500 tonn, som gir mulighet til å produsere 11 millioner måltider per år. Fra tidligere av har Ode fem sjølokaliteter hvorav den første allerede er ferdig med en hel produksjon. Selskapet har med det en total kapasitet på over 21 000 tonn stående biomasse. 

- Vi ser tydelige fordeler av å ha flere lokaliteter på Sunnmøre med tanke på synergier. Den nye lokaliteten vil driftes i tett samarbeid med resterende lokaliteter i samme region, sier administrerende direktør i Ode, Ola Kvalheim til Kyst.no

Selskapet har nå slaktet ut 3 generasjoner med torsk, sist fra Alida, som ligger i Voldsfjorden, produksjonen har gått svært bra med lav dødelighet og høye snittvekter. Ode ser nå frem til å starte opp en ny lokalitet i nærheten og bygge videre på det som er gjort i området. 

Ola Kvalheim, grunder og konsernsjef i Ode. Her under Barcelona-messen.

Legge til rette for vekst

Ode har også ved flere anledninger gjort det tydelig at en mer gjennomtenkt og helhetlig forvaltningspraksis for torskeoppdrett er noe som savnes. 

- Det er svært positivt å se at forvaltningen ønsker vekst i næringen vår, ser en på denne spesifikke lokaliteten har både Statsforvalteren, Kystverket, Mattilsynet, Fiskeridirektoratet og Fylkeskommunen vært positive. Torskeoppdrett utgjør fortsatt bare rundt en prosent av Norges totale akvakulturproduksjon – men for Ode er dette en stor milepæl. For veien videre blir det viktig at politikerne har større styring for næringens rammevilkår og legge til rette for vekst også for andre arter enn laks og ørret, sier Kvalheim 

Når det gjelder salg og marked sier Kvalheim at de nå ser svært stort etterspørsel etter torsken.

- I sommer har 14 % av all eksport av fersk torsk kommet fra oppdrett, derfor er også økt produksjon nå helt nødvendig for å dekke markedets ønske om mer fersk torsk, sier han avslutningsvis.