Mest sannsynlig ingen rømming

 Uværet som rammet Lovundalks AS i uværet på Helgeland forårsaket mest sannsynlig ikke noen rømming av fisk. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en pressemelding forteller Lovundlaks AS at uværet som rammet dem 22. oktober og forårsaket et anleggshavari på Kveitholmen i Lurøy kommune, mest sannsynlig ikke innebærer en større en rømming av fisks.

- Den endelige avklaringen på om det er rømt fisk, og eventuelt omfang, vil først være klart når fisken i merdene er talt opp. Lovundlaks
jobber derfor videre som at det kan være rømming, og gjenfangstgarn er satt ut i område rundt anlegget, forteller de.

De legger at hendelsen har medført at det er et betydelig antall død fisk på lokaliteten, men uten at volumet er klarlagt.

- Dette er også svært uheldig, først og fremst ut fra et dyrevelferdsmessig perspektiv, samtidig som det medfølger økonomiske konsekvenser. Lovundlaks AS håndterer situasjonen fortløpende, og har satt inn alle ressurser for å få gjennomført nødvendige tiltak, skriver selskapet i meldingen.

Gjenværende fisk i de hardest rammede merdene vil bli slaktet ut fortløpende, mens død fisk i anlegget vil bli samlet opp og håndtert.

- Det har gjennom det siste døgnet vært satt i verk en stor operasjon med Lovundlaks AS’ egne ansatte og ved hjelp av innleid bistand. Jeg er imponert over den innsatsen som er lagt ned av mannskapene for å stabilisere situasjonen på lokaliteten, sier styreleder Thomas Andreassen.

Han legger til at han er også glad for at mannskapenes liv og helse er ivaretatt under de krevende forholdene

- Årsaken til havariet er fortsatt ikke nærmere klarlagt, utover det faktum at deler av fortøyningsarrangementet har gitt etter for naturkreftene, forteller de avslutningsvis.