Luselaser installert hos E. Kristoffersen & Sønner i Vesterålen. (Foto: Stingray)

Lusekontroll med laser

Da Stingray lanserte ideen om avlusing med laser for rundt 10 år siden var det noen som ristet på hodet og sa det var umulig. I dag brukes luselaser på et 30-talls oppdrettsanlegg langs kysten.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Avlusing med laser høres fortsatt ut som science fiction for enkelte, men luselaseren fra Stingray er en realitet som har inntatt merder langs hele kysten. En laserenhet henger under en bøye som flyter i overflaten og gir oppdrift til laserenheten. Laserenheten er en autonom robot som benytter kamerasyn til å oppdage og spore lakselus som sitter på laks. Bare noen små millisekunder går fra lusa er oppdaget, til laseren er siktet inn og har skutt målet presist.

God posisjonering av luselaseren gir flest mulig fiskepasseringer. For å få det til flyttes luselaseren rundt i merden flere ganger i løpet av døgnet, enten ved fjernstyring over internett, eller at den selv kjører til en planlagt og forhåndsbestemt posisjon. Den kan kjøre opp og ned, frem og tilbake, samt endre retning og roteres rundt sin egen akse. Slik jobber luselaseren, dag etter dag, time etter time, med å fjerne lakselus fra merdene.

Effektiv året rundt

Laseren jobber altså døgnet rundt, uavhengig av årstid og værforhold. Noen steder om sommeren kan sikten i vannet være dårligere, på grunn av smeltevann eller alger. Laserens sone for eliminering av lus er inntil et par meter, og på så kort avstand er det sjeldnere at dårlig sikt blir noe stort problem. Dessuten flyttes laseren rundt til ulike posisjoner gjennom døgnet for å optimalisere effekten. Når smittepresset blir høyere gjennom sommermånedene og reproduksjonstiden til lakselusa er raskere, er det full aktivitet på laserne døgnet rundt for å bidra til god lusekontroll i merdene. Alt dette uten at det er behov for håndtering av fisken.

Posisjonering

Stingray sine kunder har de siste årene kunne redusere antall avlusinger med håndtering, og stadig flere klarer seg nå også helt uten reaktive og alternative avlusinger. Forbedrede resultater skyldes løpende oppgraderinger på Stingray sin programvare,  samt at oppdrettere blir flinkere til å tilrettelegge driften med luselaser. Kundene er fokuserte på å ha høy oppetid og god posisjonering. Stingray monitorerer og posisjonerer for alle kunder via internett fra Kalbakken i Oslo. I 2019 fikk utvalgte kunder også anledning til å bidra med posisjonering av luselaserne selv, og flere kunder har høstet gode resultater med dette. Det er altså mulig å styre luselaserne hos oppdretter, og flere har samlokalisert fôringsenter og laserposisjoneringen. På den måten kan Stingray og oppdrettere skape resultater sammen.

Bildebasert lusetelling

Stingray startet tidlig utviklingen av andre bruksområder for kamerasynet. Allerede i 2018 var Stingray på markedet med bildebasert lusetelling, en programvare som benytter kamerasyn for å telle lus. Systemet finner og teller lakselus, og deretter får oppdretteren mulighet til å gå gjennom alle funnene på bilder, og kan deretter sammenstille rapporten selv. Stingray sin lusetellingsmetode heter derfor bildebasert lusetelling, og gir oppdretteren dokumentasjon på hele telleprosessen og forutsigbarhet knyttet til kvaliteten på utvalget og tellingene.

Produksjonskontroll basert på kamerasyn

Stingray lanserte i fjor første versjon av biometrimålinger, overvåkning av vintersår, deteksjon av kjønnsmodning og svømmehastighet basert på kamerasyn. Alt er tilgjengelig i Stingray sin kundeportal, Stingray Online. Disse applikasjonene var første del av Stingray sin produktportefølje for produksjonskontroll, og det satses betydelig på å utvikle nyttige tjenester for kundene i 2020 og årene fremover. For Stingray er transparens viktig, og tjenestene bygges opp slik at kundene har mulighet til å gjennomgå resultatene. Nylig fikk kundene også tilgang til å overvåke og dokumentere ytterligere seks velferdsindikatorer. Overvåkningen av lusenivåer og velferdsindikatorer kan nå skje på daglig basis. Aldri før har det være enklere å overvåke fiskehelse og fiskevelferd i norske oppdrettsmerder.