Daglig leder i Stingray Marine Solutions, John Arne Breivik. Foto: Rob Fletcher.
Daglig leder i Stingray Marine Solutions, John Arne Breivik. Foto: Rob Fletcher.

Stingray starter digital lusetelling

Om bare få uker starter Stingray sin uttesting av lusetelling uten håndtering. Kommersialisering kan skje i slutten av året.

Publisert

John Arne Breivik, daglig leder i Stingray forteller at deres arbeid med utvikling av software til både biomassemåling og lusetelling, nå har gått kraftig fremover med økte ressurser.

-  Vi har jobbet parallelt med utviklingen av begge disse løsningene.  Siden vi er kommet lengst med lusetellingen samt ønsker å få utnyttet den kommende lusesesongen gjennom sommeren mot høsten, starter vi med dette nå i april, forklarer Breivik til kyst.no.

I første omgang er det Stingrays biologi-og forskningsavdeling som skal kjøre interne tester og gjennomgang av bildene.

- Da skal de se litt nærmere på lusetellingen i praksis, hvilke ulike stadier man ser og hvordan dette reflekterer nivåene meldt inn fra oppdretter.

Stingray sine lasere klar for installasjon hos Nova Sea på Lovund. Foto: Stingray.
Stingray sine lasere klar for installasjon hos Nova Sea på Lovund. Foto: Stingray.

Etter dette skal en knippe oppdrettere gå gjennom en betatesting av systemet.

- Vi skal da  kjøre en sammenligning av data gjennom hele sommeren, fra cirka mai til oktober. Vi skal også jobbe med utvalg av data og presentasjon av dette i den digitale plattformen vår. Vi gjør det vi kan for å ta lusetellingen videre, opplyser han til kyst.no.

Videreutvikler og deler data

Breivik forteller at nettopp deres digitale plattform «Stingray Online», som nå har nådd sin fjerde fullversjon etter oppdatering, gjør det mulig å starte opp spesifikt med lusetelling via bilder.

-  Denne gjør det mulig å dele og få ut spesifikke data. Vi ønsker at enhetene våre skal være et verktøy for å bedre lusekontroll og bedre planlegging av produksjonen, og denne bidrar til det, legger han til.​

Når det gjelder status på biomassemålingssoftwaren, vil de også jobbe videre med utvikling av denne.

- Målet er at minst en av løsningene blir kommersialiserte i løpet av 2017, og det regner vi med å få til.

Flere ressurser

Breivik legger til at de allerede i år, har solgt nesten like mange laserenheter for avlusing som de gjorde gjennom hele fjoråret. De er også midt i en rekrutteringsfase for å få på plass folk som kan styrke utviklingsområdene i selskapet ytterligere.

- Vi søkte nylig etter flygeledere og fikk mange kompetente folk som var både flygeledere, fra oljeindustrien og havbruksnæringen som søkere. To til tre av disse skal vi snart ansette for å drive utviklingen av monitorering og kundeoppfølging enda videre, slår han fast.