Lysstyring med bedre kundeservice og teknisk kompetanse

Luxmeter led lys har blitt brukt i Norge i snart 4 år, og ca. 20 år i Chile. Nylig lanserte selskapet to nye programvarer og systemer for å gi oppdrettere full styring og kontroll av LED-lampene.

Publisert Sist oppdatert

En suksessfaktor for Luxmeter er å kunne støtte kundene med teknisk support og kompetanse, derfor styrker selskapet organisasjonen med en teknisk avdeling.

I mai startet akvakulturingeniøren Héctor Bañares Saavedra som teknisk sjef for Luxmeter Energy SpA, med sikte på å fremme riktig funksjon av tjenesten de leverer til oppdrettsselskapene, både i ferskvann og matfisk.

- Oppdraget i vår avdeling er å konsolidere Luxmeter Energy SpA som en viktig aktør i leveransen av fotoperiodesystemer gjennom teknisk assistanse til alle våre kunder, i alle faser av lakseoppdrett, fra stamfisk, yngel og smoltproduksjon til matfisk. I alle disse stadiene er lysstyring veldig viktig, siden både kjønnsmodning og vekt til fisken må kontrolleres, sier den nye teknisk sjefen. 

- I stamfiskproduksjonen er det nødvendig at lysstyring fungerer som en forløper til kjønnsmodning, hvor lysintensiteten er en viktig faktor. I de øvrige faser er både fotoperioden og lysintensiteten faktorer som er med å unngå uønsket tidlig kjønnsmodning, som medfører mange ulemper når det gjelder kvaliteten på kjøttet, redusert immunforsvar som gjør fisken mer utsatt for sykdommer, samt farging av skinn og filet. Selv om tidlig kjønnsmodning i laks er et multifaktorielt fenomen, er det klart at fotoperioden, kvaliteten og intensiteten av lys er svært viktige faktorer, legger Bañares til.

Ny avdeling – spisset fokus

Videre har Luxmeter oppdrettet den nye avdelingen Biological Services Department, med fokus på laboratorieanalyse for å utfylle hovedtjenesten som er lysstyringssystemer.

- Ved hjelp av ultralydanalyse, uttak av prøver, både hormonelle, histologiske, og lysintensitetsmålinger og deres korrelasjon med biologiske faktorer, kan vi konstatere om fotoperioden som fisken får er tilstrekkelig og om kjønnsmodning til fisken er riktig kontrollert. Gjennom disse analysene kan vi visualisere fiskens gonadale utvikling på en kvantitativ måte, forklarer Elizabeth Ibacache, veterinær og leder for Biological Services Department hos Luxmeter.

For Elizabeth er det ideelt å gjennomføre disse studiene gjennom utviklingen av fisken som er utsatt for fotoperiode.

- Dette avhenger av det lysstyringsregime som produksjonsselskapet velger. Uansett kan vi i denne nye avdelingen øke verdien av den tjenesten vi tilbyr, understreker hun.

Utviklingsavdeling

Héctor Bañares vil også lede utviklingsavdeling i Luxmeter.

- Vi vil fokusere på lampene, hovedsakelig på forbedring og effektivitet i driften av produktene våre, gjennom programvare for overvåking og kontroll, slik at kundene våre kan for eksempel oppdage avt. lampesvikt i sanntid, samt kunne kontrollere styrken og intensiteten av lys, med registrering i sanntid og umiddelbar sending av informasjon,  presiserer den tekniske sjefen.

Bañares trekker også fram Luxmeter sin Quality Department, som har ansvaret for å utvikle testingen av lampenes motstandsevne og kvaliteten på belysningen.

- Med sikte på at produktene våre alltid gir optimale ytelsesverdier på hvert anlegg. Vi styrker også avdelingen med tekniske assistenter som skal ut til merdkanten for å støtte våre kunder og sikre en optimal drift av våre belysningsprodukter,4 avslutter han.

Les også: Nå kan du få full kontroll og styring av LED-lampene