Her er de nye statsrådene. Fra venstre: Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, næringsminister Cecilie Myrseth og helseminister Jan Christian Vestre.

Nå er ny fiskeri- og havminister på plass

Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte fredag den nye statsrådkabalen, der Marianne Sivertsen Næss kommer inn som ny fiskeri- og havminister for Cecilie Myrseth. 

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen hadde ordinært statsråd klokken 11 på Statsministerens kontor uten noen medlemmer av kongefamilien til stede. 

Kronprinsregent Haakon Magnus holdt deretter ekstraordinært statsråd på Slottet klokken 15.00.

17 minutter senere kom statsminister Jonas Gahr Støre ut på slottssplassen sammen med Ap-ministrene Jan Christian Vestre, Cecilie Myrseth og den ferske statsråden Marianne Sivertsen Næss for gratulasjoner.

Næss ny fiskeri- og havminister

Regjeringen melder at Jan Christian Vestre går fra næringsminister til helseminister, og Cecilie Myrseth går fra fiskeri- og havminister til næringsminister.

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss og næringsminister Cecilie Myrseth.

Stortingsrepresentant Marianne Sivertsen Næss ble utnevnt til statsråd og overtar styret av fiskeri- og havsaker i Nærings- og fiskeridepartementet, kommer det frem meldingen. 

Cecilie Myrseth fikk 186 dager i stolen som fiskeri- og havminister. Marianne Sivertsen Næss tar dermed over roret og får ansvar for å gjennomføre regjeringens politikk knyttet til fiskeri, havbruk, sjømat, maritim politikk og kystutvikling, havne- og sjøtransportspolitikken, skipsfart, samt marin og maritim forskning og utvikling.

Tre nye statsråder

Under pressekonferansen kl. 16.00 presenterte Støre de nye statsrådene. 

Støre sa henvendt til Myrseth og Vestre:

- Dere to må tåle at jeg sier dette: Det er spesielt gledelig å ønske et helt nytt medlem av regjeringen. Dette er en politiker som jeg har fulgt i mange år, og som jeg tenker har et potensiale til å bringe med seg erfaring fra den delen av landet hun kommer, og det hun har gjort i livet, sa Støre, og fortsatte: 

- For meg er det viktig å kunne markere at i dag er Finnmark representert i regjeringen på statsrådnivå. Jeg er veldig glad for at hun har takket ja til å bli ny fiskeri- og havminister. 

Støre påpekte at Næss kjenner samfunnet langs kysten godt.

Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte fredag den nye statsrådkabalen, der Marianne Sivertsen Næss ble utnevnt som ny fiskeri- og havminister.

- På Stortinget har hun gått inn og ledet energi- og miljøkomiteen, og dermed har hun også erfaringer fra havets næringer, sa statsministeren. 

Etter pressekonferansen står nøkkelseremonien for tur, der Marianne Sivertsen Næss skal motta den symbolske nøkkelen av Cecilie Myrseth.  

Hun blir nummer 3. i rekken

Næss blir den tredje fiskeri- og havministeren i Støres regjering. Mindretallsregjeringen bestående av AP og og Senterpartiet tiltrådde i 2021 og siden da har den hatt en betydelig mengde utskiftninger av statsråder, som har forlatt regjeringen. 

Totalt har nå 10 statsråder i denne regjeringen gått av. Syv av disse har gått av som følge av diverse skandaler og tre av disse ble erstattet da Støre gjorde omrokkeringer i regjeringen i fjor høst. Blant dem tidligere fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Den ferske ministeren sier i en pressemelding at Norge har fantastiske naturressurser, og havet har ressursene som verden både trenger og ønsker, som sjømat, energi og opplevelser. 

- Jeg er opptatt av at våre ressurser skal bidra til verdiskaping og aktivitet langs hele kysten. Fellesskapets ressurser skal komme fellesskapet til gode. Regjeringen skal føre en aktiv havpolitikk, som sikrer folk trygge og gode jobber som vi skal leve av i fremtiden, sier hun.

Øvrig politisk ledelse for fiskeri- og havministeren er:

Statssekretær Kristina Sigurdsdottir Hansen (Ap)

Statssekretær Even Tronstad Sagebakken (Ap)

Politisk rådgiver Nicklas Simonsen (Ap)

Fra Hammerfest

Marianne Sivertsen Næss (født 1974) er ifølge Wikipedia en norsk politiker (Ap) og skoleleder fra Hammerfest. Hun ble innvalgt på Stortinget i 2021, og var ordfører i Hammerfest kommune fra 2019 til 2021. Hun var varaordfører fra 2011 til hun overtok som ordfører i 2019.

Næss har utdannelse innen skoleledelse, prosjektledelse og har mastergrad innen spesialpedagogikk og tilpasset opplæring. Hun har vært seksjonsleder ved Finnmarkssykehuset og rektor ved Hammerfest videregående skole. Hun var varaordfører i to perioder fra 2011 og ordfører fra 2019. Hun har også yrkesbakgrunn fra grunnskole, voksenopplæring og Husbanken.

Næss har fra 1. september 2016 permisjon fra stillingen som rektor ved Hammerfest videregående skole, og var fra samme tidspunkt varaordfører på full tid.

Høsten 2020 ble hun nominert til 2. plass på Finnmark Arbeiderpartis stortingsliste for stortingsvalget i 2021.