Nina Sundqvist, Mikal Viga og Nile Geitle. Foto: Matmerk.

Spesialitet merke til lakse-Mikal

Det familieeide røykeriet Mikals laks mottok hedersmerket for Økologisk røykelaks og Varmrøykt laks under et arrangement på Måltidet hus i Stavanger tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mikals laks på Skiftun i Hjelmeland røyker og graver laks etter tradisjonsrike metoder og oppskrifter. De har flere ganger vunnet priser og utmerkelser for sin røkelaks. Nå kan Mikal også spesialmerke produktene sine, meldes det av Matmerk.

-Det er en tilfredstillelse og et bevis for kvalitet å få Spesialitet-merket. Jeg jobber alltid mot å ha den beste kvaliteten, og Spesialitet er for meg en bekreftelse på at produktene mine virkelig er bra, sier Mikal Viga i Mikals Laks.

Godkjent av en fagjury

Spesialitet-merket garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet. Om Mikals røkte laks regnet godordene fra juryen. – Dette er helt klart unike smaksopplevelser. Superior kvalitet fra Hjelmeland, sa jurymedlem og kokk Harald Osa. – Ja, disse får virkelig full pott på smak, fulgte Terje Martinussen fra Norges Sjømatråd opp.

Prisvinnende røykeri

Den økologiske røykelaksen lages med basis i Debio-sertifisert Ø-merket laks av superior kvalitet, havsalt og økologisk sukker. Økologisk laks får større andel marint fôr, bedre plass i merdene og nøtene laksen svømmer i behandles ikke med kobber. Mikals økologiske røykelaks kaldrøykes med einer og bøkespon over lang tid, med kontinuerlig utskiftning av røyk. Resultatet er en rund, modnet røyksmak, flott konsistens og perfekt saltbalanse.

Mikals Varmrøkte laks lages av dagsfersk superior laks fra oppdrettsanlegg som ligger i kort avstand fra produksjonsanlegget. Ferske laksesider tørrsaltes i ca. 25 timer før de lufttørkes og varmrøykes med einer og bøkespon. Hele prosessen tar tre døgn, med en flott og saftig varmrøkt laks som resultat.