Duncan Colquhoun fra Veterinærinstituttet. Foto: Magnus Petersen.

43 % av vintersårene kobles til mekaniske skader

Frisk Fisk: Tilsammen ble det registrert 99 tilfeller av vintersår. - For hele landet kunne cirka 43 prosent av vintersårene i fjor kobles til mekaniske skader. Det fortalte Duncan Colquhoun fra Veterinærinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På Frisk Fisk konferansens avslutningssekvens presenterte Colquhoun resultat fra veterinærinstituttets statusrapport på vintersår og Tenacibaculum for 2016.

- Vintersår er spesielt et problem i Nord-Norge. Og det er spesielt de første tre månedene i sjøen vintersårene gir størst problem, sa han.

I datagrunnlaget registrerte de 45 lokaliteter med sår i Sør- og Midt-Norge, mens det var 54 lokaliteter i Nord-Norge.

I rapporten er data for hele landet samlet, men det har ikke vært helt rett frem å få tak i dem.

- Sykdommen er jo ikke meldepliktig, så det kan være vanskelig å få tall.

46 prosent i sør og midt

Colquhoun er bekymret for utviklingen av vintersår etter at de avdekket at store deler av fisken får vintersår fra Tenacibaculum, som igjen er koblet til mekanisk skader og avlusing.

- I Sør- og Midt-Norge kunne cirka 46 prosent av vintersårene kobles til mekaniske skader.

Bare 15 prosent er oppgitt som  uten bakenforliggene årsak som "typisk tenacibaculose", i tillegg kommer det frem at 38 prosent er oppgitt som en mindre andel av uspesifikk blandingsflora, viser veterinæren.

I Nord-Norge  ble 40 prosent av vintersårene forklart fra fra mekaniske skader, 43 prosent som "typisk tenacibaculose" og 17 prosent oppstår rett etter utsett.

- Er dette egentlig et patogen eller er det behandlingen og forholdene vi påfører fisken som er skyldig i dette, spurte han retorisk.

Underrapportert

Vintersår som følge av Tenacibaculum er sannsynligvis underrapporter, men er ifølge Colquhoun lett å diagnostisere i felt.

- Ofte ser man skader på hode og finner, og vintersårene kan føre til høy dødelighet.

I tillegg trekker han frem at det kan være vanskelig å skille mellom ulike typer av Tenacibaculum.