Michael Niesar, daglig leder i Sulefisk er fornøyd med luselaseren, men vil ha høyere effektivitet. Foto: Linn Therese Hosteland.

Ønsker bedre effektivitet på luselaser

Sulefisk var det første selskapet som installerte Stingray ved sine lokaliteter i Solund. Etter flere år med uttesting har de hatt gode erfaringer, men ønsker at flere lakselus skal skytes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Michael Niesar som er daglig leder i Sulefisk, forteller han har et stort ønske om økt effekt av systemet.

- Og det ser ut at det blir bedre og bedre med tiden. Utfordringen ligger nå verken i hardware, funksjon eller fiskevelferd. Her er det ingenting å klage på, sier Niesar.

- Vi ønsker flere treff gjennom bedre programmering. Delvis står laserne på feil plass i merden i forhold til fisketetthet som er ikke er optimalt, forklarer han.

Niesar viser til at dedikerte folk i Stingray jobber med saken, og mener teknologien er genial og ikke kan sammenlignes med noe andre luseverktøy tilgjengelige i dag.

- Det var ikke lettvint å lande på månen heller, påpeker Niesar.

Les også: Stingray starter digital lusetelling

- Lynrask utvikling på papiret

Daglig leder i Stingray Marine Solutions, John Arne Breivik sier at de jobber målbevisst med utvikling av laseren. Foto: Therese Soltveit.

Sulefisk-sjefen sier at utviklingen av oppdrettsnæringen i Norge er lynrask, i alle fall på papiret.

- Og i teorien til noen utviklingskonsesjoner. I praksis er det av og til bare bra å lene seg tilbake med visdommen at gode ting tar tid.

John Arne Breivik som er daglig leder i Stingray sier de nå jobber målbevisst for å øke optimalisert plassering av alle nodene gjennom døgnet.

- Vi har allerede utviklet dette noen måneder og rekrutteringen vi har gjort baserer seg på at vi vil videreutvikle både vår monitorering og oppfølging på den enkelte node, samt sørge for at systemet blir ytterligere automatisert med kunstig intelligens.

Som følge av en styrket økonomi i slutten av fjoråret sier Breivik at de kan bruke flere ressurser på å videreutvikle avluseren.

- Det betyr at 3-4 personer allerede har jobbet en tid med sensorikk og automatisering av noden. Ved at vi har økt bemanningen også på service og oppfølging, så har vi nå sett forbedringene på de fleste lokaliteter bare den siste tiden, sier han avslutningsvis.