Utviklingskonseptet «Aquatraz»​ er nå på plass på Midt-Norsk Havbruk sin lokalitet, og om en uke vil fisk være på plass i den gigantiske merden. Foto: Midt-Norsk Havbruk/Steinar Johansen.

- Skal ha fisk i «Aquatraz»-merden neste uke

«Aquatraz»​-merden er nå på plass på lokaliteten Eiterfjorden. Allerede i neste uke vil laksen svømme i det gigantiske utviklingskonseptet til Midt-Norsk Havbruk. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Midt-Norsk Havbruk sin første «Aquatraz»​-merd ble sjøsatt i forkant av Nor-fishing, og siden den gang har det vært gjort uttestinger på utviklingskonseptet. 

Steingrim Holm, prosjektleder og teknisk leder for «Aquatraz» sier til Kyst.no at natt til fredag i forrige uke kom merden på plass på lokaliteten Eiterfjorden i Nærøy kommune.

- Vi fikk da senket den ned i sjøen og alt gikk etter planen, sier han. 

- Planlagt utsett neste uke

Eiterfjorden er en eksisterende MNH-lokalitet og Holm sier de nå gjennomfører de siste testene, før fisken skal plasseres ut. 

Prosjektleder Steingrim Holm opplyser de nå har fått merden på plass på lokaliteten og gjør de aller siste uttestingene. Klikk for større bilde. Foto: Midt-Norsk Havbruk.

- Vi gjør en del installeringer og uttestinger nå, blant annet oppkobling av strøm. Vi har planlagt utsett av fisk i Aquatraz tirsdag 16. oktober i neste uke, hvis alt går etter planen, opplyser prosjektlederen. 

«Aquatraz» skal plasseres i rammefortøyning sammen med ordinære merder på lokaliteten. Rammefortøyningen på lokaliteten blir forberedt for fire Aquatraz-merder. Volumet i hver enkelt Aquatraz-merd er stort nok til å romme hele 200 000 fisk. 

Les ogsåViktige tester av «Aquatraz»-merden pågår - få dager før levering

En av fire levert

Midt-Norsk Havbruk Produksjon AS ble tildelt 4 av totalt 8 omsøkte utviklingstillatelser for konseptet Aquatraz, som er en semi-lukket stålmerd som er utviklet av Seafarming Systems AS. Les mer om konseptet her.

Tillatelsene tilsier en produksjon på 3120 tonn.

Saken fortsetter under bildet. 

Natt til fredag i forrige uke kom Aquatraz-merden på plass på lokaliteten Eiterfjorden i Nærøy kommune. Foto: Midt-Norsk Havbruk.

Merd to skal leveres i slutten av året

Pilotmerdene skal bygges ved Fosen Yard sitt verft på Kvithylla i Trøndelag. Den første er levert og den andre og tredje er nå under bygging. 

Merd 2 er planlagt skal bli levert i fjerde kvartal av 2018, mens merd 3 og 4 vil bli levert i 2019. 

Les også: Fosen Yard har fått foten inn i havbruksnæringen

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.