Det er god stemning i Milano, der Trym Eidem Gundersen og Børge Grønbech i Norges sjømatråd diskuterer dagens lakseseminar som skal starte i ettermiddag. Foto: Therese Soltveit.
Det er god stemning i Milano, der Trym Eidem Gundersen og Børge Grønbech i Norges sjømatråd diskuterer dagens lakseseminar som skal starte i ettermiddag. Foto: Therese Soltveit.

Rekordinteresse for laks i Italia på smekkfullt seminar

Norske selskap viser stor interesse for å øke eksportveksten av laks til Italia enda mer. Dette bekreftes av rekordpåmeldingen til lakseseminaret som går av stabelen i Milano i dag. 

Publisert Sist oppdatert

Kyst.no møter Trym Eidem Gundersen, som er fiskeri og sjømatutsending i Italia, på kontoret hans i sentrum av Milano i forkant av Sjømatrådets årlige seminar i motehovedstaden. Med seg har han Børge Grønbech, som er leder for globale operasjoner i samme organisasjon.

De to er meget spent på dagen og har de siste ukene sammen med sine kolleger jobbet iherdig med å lage til arrangementet og få på plass et spennende program som passer både for det norske og det italienske publikum. 

- Det blir et smekkfullt seminar, vi er mer enn fullbooket med 120 deltagere. Vi er selvsagt veldig glad for den interessen norske eksportører, fôrselskaper, produsenter, oppdrettere etc. viser med at de er på plass her i Milano i dag. De er jo her for å få mer kunnskap om italienske trender, og lakseutviklingen, samt øke deres produkt sin tilstedeværelse i Italia. De ønsker jo å være med på å øke den betydelige veksten som allerede har skjedd her de siste årene, da særlig innenfor sushisegmentet, sier Gundersen. 

Matvaretrygghet i fokus

Årets sjømatseminar tar for seg norsk laks, og vil se nærmere på utfordringer og trender for norsk laks i det italienske markedet, samt mattrygghet. 

Det kommer mange fra både norsk havbruksnæring, men også mange fra italiensk side, blant annet representanter fra dagligvarehandel, importører, eksperter som jobber med varetrygghet, offentlig sektor og journalister. 

Et hett tema som vil være i fokus denne dagen, påpeker Gundersen er matvaretrygghet som italienerne i større grad nå ønsker.

- Det er viktig for oss å ha eksperter fra italiensk side med her i dag, samt fra offentlig sektor for å få frem hva de italienske forbrukerne ønsker, hvilke trender innen laks som er i Italia og potensiale som ligger her.

Han peker også på at det fremdeles fryses rå laks før bruk til sushi i Italia, noe de skal informere om at ikke er behov for.

- Dersom denne informasjonen kommer godt frem, og importørene og forbrukerne skjønner at den ikke må fryses før bruk, ligger det et enda større potensiale her i forhold til økt laksesalg, sier Gundersen til Kyst.no. 

Mer konkret om den enorme lakseveksten i Italia, kommer på nettsiden vår i løpet av ettermiddagen, da seminaret går av stabelen. 

Se video under, der sjømatutsending Trym Eidem Gundersen forklarer litt om lakseutviklingen som har skjedd i landet de siste årene og om dagens seminar.