Daglig leder i Rantex Marine Nils Hovden. Foto: Rantex Marine.

Rantex Marine lanserer trådløs "Guardian" for matfiskanlegg

Utstyrsleverandøren Rantex Marine lanserer nyheten "Miljøloggeren Guardian", som er et nytt overvåkingssystem basert på trådløse målebøyer som skal gjøre det enklere å ha oversikt med miljøforholdene i oppdrett. Daglig leder Nils Kåre Hovden forklarer at enkel sjøsetting, minimalt vedlikehold og lang batteritid kjennetegner det nye systemet, som lagrer målinger direkte i "skyen".

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Utstyrsleverandøren Rantex Marine som holder til i Trondheim, kan vise til gode resultater i fjor, med tanke på at det er selskapets første år i drift siden oppstart i 2015.

Spesialfirmaet som tilbyr systemer for oksygenering og presenninger, spesielt rettet mot fiskeoppdrett i sjøen, har de siste månedene jobbet med å ferdigstille flere produkter, blant annet en trådløs miljølogger til fiskeoppdrett.

Den trådløse miljøloggeren "Guardian", lagrer målinger direkte i "skyen". Illustrasjon Rantex Marine.

Daglig leder Nils Kåre Hovden sier til kyst.no at de har flere nyheter på gang. En av de er en ny miljølogger for oppdrettsnæringen, som er en løsning utviklet i Norge spesielt for matfiskanlegg. Systemet har fått navnet "Guardian" og kan hente ut viktige miljødata på enklest mulig vis.

-  Alt er installert i en bøye, som er trådløs og enkel å sette i sjøen. Straks den kommer i vannet vil den rapportere om miljøforholdene, sier Nils Hovden til kyst.no.

Til uttesting hos kunder

Produktet er nylig lansert og man har for tiden den såkalte null-serien av produktet til utprøving hos kunder.

Guardian-bøye der sensorene henger på undersiden ned til ønsket dyp. Foto: Rantex Marine.

- De har stått i sjøen i noen måneder, og vi er svært fornøyde med både stabiliteten og nøyaktigheten. Kombinasjonen av lavt strømforbruk og batterier av høy kvalitet gjør at en lading pr år ser ut til å være tilstrekkelig, utdyper Hovden.

Han forklarer at målebøyene har sensorer som måler oksygen, temperatur, salinitet og strømforhold. Der alle data lagres i skyen og er tilgjengelige på en oversiktlig måte på egen nettside. Kart viser også hvor bøyene befinner seg.

- For en oppdretter er det viktig at det er enkelt å bruke, krever minimalt vedlikehold og at data blir lett tilgjengelig, understreker Hovden.

Systemet er utviklet av selskapet MeOx i Namsos, og har foregått i nært samarbeid med næringen. Det er to norske oppdrettsselskaper som nå har systemet til utprøving.

-  Guardian er en kombinasjon av det beste fra ulike verdener, vedlikeholdsfrie sensorer, GSM sender som snakker direkte med nettskyen gjennom nyutviklet programvare, og samme type batteri som brukes i Tesla biler, sier Hovden. 

Sensorene er av optisk type, som ikke krever vedlikehold, der alle data er tilgjengelig på digitale flater via nettet.

- Enkelhet og kontroll har vært målet. Guardian er en vokter av miljøet og derfor også en vokter av verdier. Det er en kraftig selvstendig informasjonsgiver som vi håper oppdrettsnæringen vil ta godt i mot, sier Hovden.

  • Rantex Marine er et resultat av samarbeidet mellom Rantex Flaarønning og Oxyvision.
  • Bedriften har fire ansatte og holder til i Kjøpmannsgaten i Trondheim.