Illustrasjonbilde NabCat electric. Foto: Moen Marin

Norcod velger elektrisk fra Moen Marin

Det børsnoterte torskeoppdrettselskapet Norcod AS har kjøpt en NABCAT 1475 ELECTRIC lokalitetsbåt fra Moen Marin.

Publisert Sist oppdatert

Fartøyet skal leveres i april 2022, og dette blir Norcods andre fartøy med elektrisk fremdriftssystem.

- Vi er veldig fornøyde med å kjøpe en så god arbeidsbåt, som vil bidra til å gjøre flåten vår enda mer bærekraftig, sier COO Rune Eriksen i Norcod.

Fartøytypen NABCAT 1475 Electric er Moen Marins bestselger i kategorien grønne fartøy; en katamaran i aluminium som er nydesignet med litt lengre og mer hydrodynamisk skrog. Dette gir mindre vannmotstand og lengre elektrisk rekkevidde, mer dekksplass og full ståhøyde i hele motorrommet.

NABCAT 1475 Electric er utstyrt med sidepropell og har en dieselgenerator som reserve.

Fremdriftssystem fra ZEM AS

Det elektriske fremdriftssystemet i NABCAT 1475 Electric; robuste permanent magnet-motorer med høy virkningsgrad, samt ladeinfrastrukturen leveres av det norske selskapet ZEM AS, som eies av Volvo Group.

Batteripakken fra ZEM er montert i et rustfritt stålkabinett som er IP67-sertifisert (støv- og vanntett). Kabinettet er også plassbesparende, fordi det er sertifisert som batterirom. 

ZEMs batteripakker er bransjeledende på brannsikkerhet. De er konstruert slik at kortslutning og overoppheting i ett batteri ikke kan spre seg videre til de andre batteriene i kabinettet. Kabinettene har kraftige ventilasjonssystem som håndterer eventuell røyk eller gassutvikling, og de er beskyttet mot kortslutning på utsiden av batteripakken.  

Legger vekt på bærekraft 

Norcod AS er notert på Euronext Growth-børsen i Oslo, har hovedkontor i Trondheim. Selskapet har som ambisjon er å bli verdens første produsent av høykvalitets oppdrettstorsk i industriell skala.

Selskapet har to produksjonslokaliteter ved Frøya i Trøndelag og én i Meløy i Nordland. 

Etterlevelse av FNs bærekraftmål og lavest mulig miljøavtrykk står sentralt i selskapets strategi.

- Moen Marins grønne fartøy passer som hånd i hanske med Norcods strategi og demonstrerer hvordan vi prioriterer kvalitet i alt vi gjør. Dette er viktig for markedet, men også for Norcods rekruttering av nye ansatte. De beste kandidatene legger vekt på kvalitet, bærekraft og miljøpåvirkning når de velger arbeidsgiver, sier Rune Eriksen.

I august meldte Norcod i en børsmelding at selskapet etter fire års intensivt arbeid hadde nådd en viktig milepæl: kommersiell høsting av førsteklasses torsk oppdrettet i norsk farvann, og med det generert selskapets første salgsinntekter. 

Storparten av de høstede partiene er solgt til priser som ligger godt over budsjett, og høstingen skal etter planen pågå fram til februar.

Største eier i Norcod er det danske selskapet The Sirena Group, som er spesialister på globalt salg og markedsføring av nordatlantisk sjømat.

- Vi i Moen Marin takker for den tilliten som Norcod viser oss ved å kjøpe dette fartøyet. Moen Marin er verdens største leverandør av arbeidsfartøyer til havbruksindustrien, og vi leder an i elektrifisering og digitalisering av fiskeri- og havbruksflåten, sier senior salgssjef Georg Nesset i Moen Marin.