Noten er fire meter dyp og åpen i bunnen, (flere sikkerhetssystemer) noe som sikrer at fisk og annet liv i havet ikke blir dratt med ved tråling etter plast.

Norsk selskap med i omfattende miljøprosjekt

Ålesundselskapet Mørenot engasjerer seg i det selskapet kaller "et av de største miljøproblemene i vår tid" og utvikler en not på 2,5 km.

Publisert Sist oppdatert

Dette skal realiseres i samarbeid med oppdragsgiver og samarbeidspartner i prosjektet, den nederlandske ideelle organisasjonen The Ocean Cleanup. Sammen utviklet de en prototype i 2021, en løsning som de skriver ble meget vellykket og har samlet opp store mengder med plast i Stillehavet. Det utvikles nå en ny og forbedret versjon og Mørenot er igjen valgt som leverandør til dette viktige prosjektet som har fått navnet «System 03».

- Det er gledelig at vi nå kan ta i bruk vår teknologi og kompetanse til å utvikle «System 03», som er hele tre ganger så stor som den forrige. Dette er et prosjekt vi er svært engasjert i og stolt over å få være med på, forteller Arne Birkeland, administrerende direktør i Mørenot.

Skånsomt og effektivt

Noten er spesielt designet og skreddersydd til dette formålet. Den er fire meter dyp og åpen i bunnen, (flere sikkerhetssystemer) noe som sikrer at fisk og annet liv i havet ikke blir dratt med ved tråling etter plast. To offshorefartøy drar nota mellom seg med en fart på 1,5 knop.

Den 2,5 km lange nota vil fjerne plast på størrelse med en fotballbane – hvert 15. sekund. Det utgjør et potensial på rett i underkant av 6000 fotballbaner i døgnet.

Et viktig ansvar

- Årlig havner ca. 12 millioner tonn plast i havet og utgjør en enorm trussel for alt liv i havet. Som en del av en bransje som lever av havet så er dette prosjektet ekstremt viktig for oss og derfor vil vi alltid fortsette å utfordre oss selv til å gjøre enda mer for å opprettholde havene som en viktig matkilde for fremtidige generasjoner, forteller Birkeland.

Startskuddet

Selskapet er i gang med å produsere noten som er kalt «System 003». Denne skal settes i drift i Stillehavet ved Great Pacific Garbage Patch sensommeren 2022.