Lene Høgset leder MSD Animal Healths Tekniske Team som bistår oppdretterne med fagkunnskap, testing og produktoppfølging innen fiskehelse. Her sammen med Ole Høstmark.

Vi kan hjelpe deg å levere laks med høy kvalitet

MSD Animal Healths Tekniske Team har utvidet tjenestetilbudet for å gi oppdretterne større andel kvalitetslaks, lavere dødelighet og bedre fiskevelferd.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Teknisk Team hos MSD Animal Health Norge, fra venstreTina Søfteland, Ole Høstmark, Lene Høgset og Amund Strand (Endre Karlsen var ikke tilstede da bildet ble tatt)

- For oppdretterne er det sluttresultatet som teller. Derfor bistår vi med enda mer omfattende analyser og løsninger, slik at fisken de produserer skal ha god slaktevekt, høy andel superiorkvalitet og lav dødelighet, forteller Lene Høgset.

Hun er leder for MSD Animal Healths Tekniske Team bestående av fiskehelsespesialister. Fra baser i Bergen og Trondheim besøker de bedrifter langs kysten og bistår med forskningskompetanse. I bagasjen har de analysemuligheter og fagkunnskap fra 70.000 ansatte i MSD-konsernet, som er et av verdens fremste legemiddelkonsern.

MSD Animal Healths Tekniske Team i Norge består i tillegg til Lene Høgset av Ole Høstmark, Endre Karlsen, Amund Strand og Tina Søfteland. De jobber tett med salg- og markedsavdelingen, og er også i god dialog med forskningsavdelingen for vaksiner til kaldtvannsarter.

MSD Animal Health

* Leverandør av produkter og tjenester til arbeid med dyrehelse og dyrevelferd

* Forskning, utvikling og produksjon av legemidler og vaksiner til laks

* Har en rekke produkter og underselskap som skal lette arbeidet til fiskeoppdrettere og naturforvaltere

* Del av MSD-konsernet med 70.000 ansatte globalt

* MSD-konsernet er kjent for blant annet kreftmedisin og vaksiner til mennesker

Færre sår og friskere fisk

I havbruksnæringen er MSD Animal Health tradisjonelt kjent for vaksiner mot de vanligste laksesykdommene og for legemidler til lusebekjempelse. Men tjenestene er så mye mer enn det, og har blitt utvidet betydelig de siste par årene med blant annet bedøvelsesmidler, helautomatisk luseteller, fiskehelse-app, teknisk utstyr og ID-merking.
- Vi forsker for å bidra til sunnere dyrehelse og dyrevelferd. Et eksempel er sykdommen vintersår, som har blitt et økende problem i Norge. Vi blir kontaktet av oppdrettere som har vintersår i anlegget sitt. Da foretar vi undersøkelser for å se hvilke tiltak som bør gjøres, og så gir vi råd om tiltak - for eksempel hvis det er sår som kan forebygges med vaksine.
 

Aktiv bruk av forskning

Både lakseoppdrett og fiskevaksiner er norske oppfinnelser. Norges viktigste distriktsnæring er fremdeles under utvikling, der forsøk med nye typer fôr, mer produksjon på land, lukkede anlegg og produksjon ved ulike temperaturer er noen av endringene som pågår.
- Jeg mener det er undervurdert hvor mye kunnskap man kan få ved fiskehelseundersøkelser utført på slaktelinja. Derfor har vi i Teknisk Team nylig valgt å gjennomføre grundige analyser av laksens livsforløp, i tillegg til de mer tradisjonelle produktoppfølgingsoppgavene vi har hatt tidligere. Dette har allerede på kort tid gitt spennende kunnskap, sier Lene Høgset.
 

Røntgen og måling

Hos laks, til forskjell fra pattedyr, skjer utvikling av viktige organ som rygg og hjerte utenfor en livmor og det beskyttede miljøet et foster vanligvis har i magen. Siden fiskeegg  og fiskeyngel ikke vokser i et beskyttet miljø som pattedyr gjør under svangerskap, er det mye som kan påvirkes av suboptimale ytre forhold. MSD Animal Health tilbyr blant annet røntgen av smolt og røntgen av slaktet laks, slik at oppdretterne kan se hvor i livssyklusen eventuelle skader har kommet.
- Noen anlegg opplever at en andel av fisken får deformiteter. Det kan skyldes flere forhold. Med god og tidlig måling fra blant annet røntgen kan man lettere analysere årsakene og korrigere før neste utsett. Dette er en av flere ting vi tilbyr våre kunder, forteller Høgset.
 

- God fiskehelse er ekstremt viktig

Dyr skal behandles godt, og det gjelder selvsagt også fisk. Fiskevelferd er så viktig at lakseoppdretterne er pålagt å dokumentere overfor myndighetene at de jobber for at laksen skal ha det godt.
- Vi har legemidler som gjør at laksen stresser mindre og ikke kjenner sterk smerte ved behandling og håndtering. Dette kan vi dokumentere, og vi kan bistå fiskehelsepersonell og oppdrettere i å beskrive og dokumentere hvordan hver enkelt oppdretter arbeider for at fisken deres skal ha det så godt som mulig, forteller Lene Høgset. Dette er en del av internkontrollen innenfor fiskehelse og fiskevelferd, og mange synes det er verdifullt å få hjelp til å beskrive hvordan de arbeider for bedre fiskevelferd på sin lokalitet.
 

Møt Teknisk Team!

Kontakt oss gjerne hvis du vil vite mer om de tjenestene Teknisk Team i MSD Animal Health tilbyr oppdrettere og fiskehelsepersonell.