Økt vaksinering i oktober

Hele 40,3 millioner laks fikk multivaksine i oktober, ifølge de månedlige statistikken fra Farmastat. - Det er ni millioner flere enn i oktober 2015 , ifølge MSD.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Også PD-vaksineringen økte ifølge selskapet. Ser man på vaksineringstall fra september i år, lå tallet på 36 millioner laks.

Vaksinering av vårsmolten 2017 begynte med en betydelig oppgang i salget av flerkomponentvaksine til 40,3 millioner doser i oktober i år, mot 31,4 millioner doser i samme måned i 2015.

Større smolt

Så langt i år (YTD) er det solgt 268,3 million doser av flerkomponentvaksine med seks eller syv komponenter. Det er 3,5 million doser mer enn i samme periode i 2015.

- Vaksineringen for året som helhet er på samme nivå som i fjor. For en måned siden lå vi 5 millioner doser etter, men i løpet av oktober er dette gapet blitt mer enn tettet. Vi hører at det er mye stor fisk som vaksineres, og det kan være en forklaring på disse ukene med forskyvning i vaksineringen sammenlignet med tidligere år, sier produktsjef Ingebjørg Sævareid i MSD Animal Health i en pressemelding.

I de tolv siste månedene (november 2015-oktober2016) har det gått ut 320,3 millioner vaksinedoser, en drøy million mer enn i samme periode året før, (november 2015-oktober 2016).

Mer PD-vaksinering i Midt

For vaksiner med beskyttelse mot pankreassykdom (PD), er det også en salgsoppgang sammenlignet med oktober i fjor; 14,6 millioner doser med PD-beskyttelse i år mot 12,9 millioner doser i oktober 2015.

Det er også en økning i antallet PD-doser hittil i år (YTD); fra 89 millioner doser januar-oktober 2015, til 98 millioner doser hittil i år.

- Hele denne økningen kommer av salg til Midt-Norge, et område der vaksinasjon mot PD enda ikke er implementert i bekjempelsesstrategien mot spredning av PD, forklarer Sævareid.

Trekkes disse dosene fra viser statistikken at PD-vaksineringen i de tradisjonelle områdene er helt likt som i fjor.

- Vi ser gjennom året at tidspunktet for vaksinering kan variere noe fra måned til måned, men summen av antall PD-vaksinerte laks årlig har vært ganske konsistent de siste årene, sier hun.

- Når det gjelder utsett av smolt  viser tall fra Fiskeridirektoratet at det har vært en liten nedgang i utsett fra januar til september på 2%. Men det kan fortsatt være noe høstsmolt som er på vei ut, da høstsmolt sjøsettes helt fram til nyttår, legger hun til.