Kjell-Børge Freiberg mener forslaget vil føre til økt bearbeiding og verdiskapning langs kysten. Foto: Stortinget

Stiller seg bak forslaget om rullerende MTB

Stortinget ber regjeringen utrede en ordning med rullerende MTB og legge fram en sak for Stortinget innen utløpet av fristen for behandling i vårsesjonen 2021, med sikte på å innføre en prøveordning som skal bidra til økt bearbeiding og verdiskaping.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Som Kyst.no tidligere har omtalt, vil FrP endre regelverket for lakseoppdrett, og innføre rullerende gjennomsnitts-MTB som erstatning for dagens ordning. Nå har saken blitt behandlet i næringskomiteen på Stortinget.

Fremskrittspartiet vil subsidiært støtte forslaget fra flertallet, for å sikre bredest mulig støtte for å innføre rullerende MTB i oppdrettsnæringen.

- Saken har vært utredet slik at dette er en unødvendig utsettelse for å få en større fleksibilitet som igjen vil føre til økt bearbeiding og verdiskapning, uttaler Stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg.

- Nå ønsker Regjeringspartiene med støtte fra AP og SP å utrede noe som er utredet fra før, men det aller viktigste er at det kan synes som om at det er et reelt politisk flertall for å få til en ordning som vil bidra til økt sysselsetning langs kysten. Det er jeg glad for og det er en viktig seier for kysten, tilføyer Freiberg.

Les også: Vil endre MTB-regelverket

I likhet med de andre representantene uttrykker også Fremskrittspartiets fiskeripolitiske talsperson Bengt Rune Strifeldt, som er den som har fulgt saken for FrP gjennom behandlingen i næringskomiteen, skuffelse over utsettelsen.

- Jeg er både glad og skuffet. Glad for at vi har vunnet gjennom med vårt syn at økt fleksibilitet som vil medføre mulighet for flere helårige arbeidsplasser langs kysten, og skuffet over at det tar lengre tid å innføre enn strengt tatt nødvendig, sier Stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt.

- Rullerende MTB er et godt tiltak for å skape like konkurransevilkår for de minste aktørene i næringen. Dagens system favoriserer de store selskapene som har fleksibilitet gjennom interregionalt biomassetak og muligheter innenfor konsernbiomasse, tilføyer Strifeldt.

Bred støtte til forslaget

- Forslaget om å innføre såkalt fleksibel eller rullerende fleksibel MTB handler om å gi fiskeoppdretterne mulighet til i større grad å kunne tilpasse seg blant annet markedet og lokale miljø- eller produksjonsbetingelser, gjennom å åpne for større fleksibilitet, sier Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad.

- Under komiteens åpne høring i saken ble det uttrykt bred støtte til forslaget fra næringens side, og at det i den forbindelse blant annet ble vektlagt at en rullerende MTB ville sikre bedre konkurransevilkår mellom store og små aktører, og at det også vil kunne stimulere til økt videreforedling, legger Bjørnstad til.

- Regjeringen gjennomførte en prøveordning med variabel MTB i årene 2016 til 2019. Denne ordningen innebar at MTB-taket varierte slik at det var høyest på høsten og ut over vinteren, og lavest på våren/sommeren. Prinsippene i denne ordningen er meget nært beslektet med rullerende gjennomsnittlig beregning av MTB, Påpeker Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen.

- Nå har det vært fullt mulig å innføre en ordning med bakgrunn i erfaringer fra prøveordningen med variabel MTB og utredningen av rullerende MTB som ble gjort i 2013, uten ytterligere forsinkelser, avslutter Amundsen.