Fiskeriminister Harald T. Nesvik legger stor vekt på at han vil at sjømateksporten skal bikke 100 milliarder kroner. Foto: Ole Andreas Drønen

- Det finnes mye ubenyttet potensiale

Sjømatdagene: Fiskeriminister Harald T. Nesvik ønsker svært gjerne å nå 100 milliarder i sjømateksport, og poengterer at det finnes mye ubenyttet potensiale, og trekker frem Indonesia som en yndet mulighet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under Sjømatdagene på Hell i Trondheim mandag, poengterte fiskeriminister Harald T. Nesvik at han ville være den fiskeriministeren som drar eksportverdien over 100 milliarder kroner, og hente tilbake arbeidsplasser til Norge.

I 2018 ble det eksportert 99 milliarder kroner og 2,7 millioner tonn i volum.

- Det vi aldri må gjøre er å hvile på laubærene. Vi må være fremoverrettet for å produsere enda mere verdier ut til verden, sa fiskeriministeren fra talerstolen.

Må ha an aktiv handelspolitikk

Nesvik understreker at han vil jobbe døgnet rundt for å hjelpe næringen å bikke 100 milliarder kroner i eksport.

- Vi må tenke langsiktig for at vi skal skape verdiene i årene som kommer.

I Indonesia mener han at det finnes et stort, og ubenyttet potensiale.

- I Indonesia har man en sterkt voksende middelklasse. Potensiale har ligget der hele tiden, men vi må bli enda bedre knyttet til en aktiv handelspolitikk. I Indonesia stilles det strenge krav til maten de får i seg. Det er derfor viktig at vi selv har strenge krav i forhold til fisken vi produserer, sier Nesvik. 

Står på sitt i Gannet-saken

Fiskeriministeren sa også under spørsmål fra konferansier at han står på sitt i Norwegian Gannet saken.

- Der er jeg bestemt. Produksjonsfisken skal ikke ut av landet, sa han tydelig.

Fiskeriministeren sier likevel at han tar avgjørelsen til Bergen Tingrett til følge, og sier man må respektere de ulike rettsinnstansene.

Les også: Ny utvikling i «Gannet»-saken: Tingretten overkjører fiskeriministeren

Økende patentsøknader

Tallet på patentsøknader i oppdrettsnæringen øker, og fiskeriministeren har troen på at disse tallene kommer til å øke enda mer.

- Men det er utrolig viktig å patentere ny teknologi. Når vi har utviklet noe, så eier vi det. Dere må være flinkere til å patentere det dere utvikler, sa han til publikum. 

Nesvik sa avslutningsvis at vi må skape mer verdier, og mindre miljøavtrykk.

- All produksjon har et fottavtrykk miljømessig, men spørsmålet er hvor stort det avtrykket må være.Vi må sørge for å produsere en kvalitetsfisk, uten at det går utover miljøavtrykket, og henviser nok en gang til land som Indonesia, som kan være med å bikke eksportverdien over 100 milliarder kroner, fremmet han. 

- Vi må også bli flinkere til å hente ut restråstoffet fra fisken vi produserer, og sørger for at vi skaper mer arbeidsplasser her hjemme i norge.