Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran under Nor-Fishing.

Vurderer omgjøring i to saker om utviklingstillatelser

Nærings- og fiskeridepartementet har i dag gitt forhåndsvarsel til to aktører om at departementet vurderer å omgjøre klagevedtakene deres i saker om utviklingstillatelser.

Publisert Sist oppdatert

Kyst.no får opplyst fra Nærings- og fiskeridepartementet at de to selskapene det gjelder er Roxel Aqua og Erko Seafood, som begge tidligere har fått medhold i sine klagesaker.

Les også: Roxel Aqua får medhold i klagesak

Les også: Avslag til konseptet «GM Aqua Design»

Bakgrunnen er at departementet vurderer at det skjedde en praksisendring i saksbehandlingene for utviklingstillatelser som innebar en ny og uriktig tolkning av vilkåret om «betydelig innovasjon». Departementet ønsker at aktørene skal få komme til orde før det konkluderes i saken. Departementet følger med dette opp Sivilombudets kritikk fra tidligere i år av praksisendringen som skjedde i 2021.

- Vi har sendt ut forhåndsvarsel om at noen vedtak kan bli omgjort. Det er alminnelig og korrekt saksbehandling, der vi hegner om grunnleggende prinsipper for behandling av saker, som forutsigbarhet og avklarte spilleregler, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en melding.

Skisse av utviklingskonseptet til Roxel Aqua.
Erko Seafood sitt konsept GM Aqua Design.

- Jeg har stor forståelse for at dette er frustrerende for de det gjelder, men vi ønsker å ha en god prosess videre. Aktørene skal komme til orde før vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre. Jeg mener det er det ryddige å gjøre, legger statsråden til.

Aktørene har tre uker til å svare på forhåndsvarselet.

Roxel Aqua

Roxel Aqua søkte opprinnelig om 14 utviklingstillatelser til konseptet Octopus.

Octopus består av en modifisert jackup-rigg med 12-14 merder. Konseptet består av flere strekkforankrede nedsenkbare merder i kombinasjon med blant annet oljerigg som base. Merdene skal omkranse riggen og skal kunne trekkes ned under havoverflaten ved hjelp av vinsjer på riggen.

Fiskeridirektoratet hadde opprinnelig avslått søknaden fra Roxel Aqua, på grunn av at kravet om betydelig innovasjon ikke var oppfylt. Klagen til Roxel Aqua fikk medhold, og departementet tok derfor en ny avgjørelse.

Erko Seafood

Konseptet er en stasjonær, flytende og halvt nedsenkbar oppdrettsplattform som skulle plasseres på en eksponert lokalitet.

Fakta om utviklingstillatelsene:

  • Fiskeridirektoratet åpnet for søknader om utviklingstillatelser i havbruksnæringen 20. november 2015. Dette var en midlertidig ordning med tildeling av tillatelser til havbruksprosjekter som kunne bidra til å løse areal- og miljøutfordringene næringen står overfor. Søknadsfristen gikk ut 17. november 2017.
  • Nærmere regler for tildeling fremkom i forskrift og retningslinjer og praksis som beskrevet på Fiskeridirektoratets nettside. Blant annet gikk det fram av nettsidene at «(m)ottatte søknader som ennå ikke er påbegynt og nye søknader som mottas, vil etter en gjennomgang få tilsendt forhåndsvarsel om adgang til å supplere søknaden med relevant informasjon innen 3 uker».
  • Mens flere aktører fikk tre uker på seg å sende inn dokumentasjon av konseptet, skjedde det en praksisendring som gjorde at enkelte aktører fikk seks måneder på å dokumentere konseptene sine. To aktører fikk omgjort sine klagesaker på bakgrunn av praksisomleggingen. Sivilombudet kritiserte i mars i en uttalelse departementet for omleggingen av praksis underveis i behandlingen av sakene.
  • Gjennom praksisendringen ble konseptene vurdert etter sitt potensial for å kunne oppfylle forskriftens vilkår om «betydelig innovasjon», og ikke etter om vilkåret faktisk var oppfylt. Departementet vurderer nå at praksisendringen innebar en ny og uriktig tolkning av vilkåret om «betydelig innovasjon». Tolkningen var ikke i samsvar med forskriften. Departementet vurderer derfor om vedtaket 9. mars 2021, som bygger på den uriktige tolkningen av laksetildelingsforskriften § 23b, bør omgjøres.