Nifes forskningssjef Rune Waagbø under NCE Seafood Innovation Cluster sitt seminar ”Sustainable Growth Summit” dag 2 i Bergen. Foto: Screenshot av NCE direktesendt video.

- Fluer og fjærkre kan utnyttes mer i fiskefôr

Professor og forskningssjef Rune Waagbø i Nifes sier de ser på hvordan fisk og lakseproduksjonen kan bli mer bærekraftig. - Vi vil benytte råmateriale og ingredienser som ikke brukes til menneskelig konsum, og omgjøre disse til gode fôrråvarer for fisken, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forskningssjefen snakket under NCE Seafood Innovation Cluster-seminaret ”Sustainable Growth Summit” i Bergen fredag rundt temaet "Climate friendly feed including feathers and flies",

Mangelen på marine råvarer til fiskefôr gjør at Nifes ser på hvordan de kan bruke nye typer ingredienser til fôr for laksen.

Disse råvarene er eksempelvis insektsmel, matavskjær fra supermarkedene og restvarer fra matproduksjon som er høye i karbohydrater. Han sier at de også fokuserer på animalske biprodukter.

Rune Waagbø er ny forskningssjef i Nifes. Foto: Nifes.

- Å bruke animalske biprodukter fra landdyr som fôringrediens til fisk ble bannlyst i 2001 på grunn av sykdommen kugalskap som herjet i Europa da. Men forbudet ble opphevet i 2013 for fjærkre- og svinebiprodukter, som dermed igjen kunne brukes til fiskefôr, sier han.

Les også: Ser enormt potensiale i marin-sektor

Mel fra fjærkre

Av de animalske ingrediensene som kan brukes i fiskefôr er blant annet blodprodukter, fjærmel, ben- og kjøttmel. Dette er noe som brukes i Europa, men per dags dato ikke i Norge.

- Det meste som bruke i fiskefôr i Europa i dag kommer fra fjærkre, opplyser han videre. 

Han sier en ikke ubetydelig andel av fôret kan bestå av slike ingredienser.

- Fjærkremel kan erstatte andre proteinkilder i fiskefôret, med opptil 25 %. Det er noen begrensinger med alle ingredienser, men ved å mikse ulike proteinrike ingredienser kan vi lage en komplett diett til fisken, påpeker han.