Næringsminister Jan Christian Vestre kan meddele at bedrifter som har søkt om energitilskudd vil få pengene på konto innen jul.

Alle bedrifter som søkte om energitilskudd får støtte før jul

Om lag 3200 bedrifter får 2,8 milliarder kroner til energitiltak og støtte til å betale strømregningen. Energitiltakene kan gi besparelser tilsvarende strømforbruket til opp mot 30 000 husholdninger i året, melder NFD.

Publisert

– Denne ordningen hjelper de mest utsatte bedriftene med de høyeste strømregningene og kan samtidig bidra til å redusere energiforbruket med opptil 550 gigawattimer i året. Det tilsvarer det årlige strømforbruket til alle husholdninger i en by på størrelse med Kristiansand. Å investere i energitiltak er bra for lommeboka til de enkelte bedriftene, og bidrar til å dempe presset på kraftsystemet, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Foreløpige tall viser at 3 186 bedrifter har kartlagt energiforbruket sitt og søkt på støtte fra energitilskuddsordningen. Av disse ville hele 70 prosent investere i energitiltak som solcelleanlegg, varmepumper, utskifting av vinduer, etterisolering og mye mer.

– Vi ser at ordningen har truffet små og mellomstore bedrifter og at bedriftene som får energitilskudd er spredt over hele Sør-Norge og over mange ulike bransjer, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

risene på fastprisavtalene faller

– Energitilskuddsordningen er en overgangsordning frem til fastprismarkedet er på plass. Det har bare gått en liten uke siden de første strømleverandørene begynte å tilby fastprisavtaler, og allerede nå ser vi femårsavtaler ned mot 80 øre og at treårskontraktene har falt nesten 25 prosent i pris de siste dagene. Foreløpig er det kun et fåtall strømselskaper som har kommet i gang med å tilby disse avtalene. Jeg vil oppfordre alle strømselskaper til å legge sine beste tilbud på bordet slik at konkurransen om fastpriskundene forhåpentligvis kan presse prisene enda mer nedover, sier Vestre.

Topp 5 energitiltak

  • Om lag 1000 bedrifter har søkt om tilskudd til investering i solceller. Det utgjør om lag 30 prosent av utmålt tilskudd.
  • Rundt 1300 bedrifter har søkt om tilskudd til energieffektiv belysning. Det utgjør om lag 11 prosent av utmålt tilskudd.
  • 704 bedrifter har søkt om tilskudd til utskiftning av vinduer. Det utgjør rundt 10 prosent av utmålt tilskudd.
  • 213 bedrifter har søkt om støtte til å investere i varmepumpe (væske/vann). Det utgjør rundt 7 prosent av utmålt tilskudd.
  • 390 bedrifter har søkt om tilskudd til etterisolering av tak/kaldt loft. Det utgjør omtrent 6 prosent av utmålt tilskudd.

Nøkkeltall

Energitilskuddsordningen gir støtte i to alternative støttetrinn. Søkere som kun gjennomfører energikartlegging får tilskudd etter støttetrinn 1, mens søkere som også forpliktet seg til å gjennomføre energitiltak på visse vilkår får tilskudd under støttetrinn 2.

  • I støttetrinn 1 kunne bedrifter som hadde gjennomført energikartlegging søke om å få dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre for månedene oktober, november og desember 2022.
  • I støttetrinn 2 kunne bedrifter som i tillegg investerer i energitiltak søke om å få dekket inntil 45 prosent av strømprisen over 70 øre for månedene oktober, november og desember 2022, i tillegg til tilskudd på inntil 50 prosent av investeringskostnaden for energitiltak.

Av de om lag 3186 søkerne som vil få støtte under ordningen, var det i underkant av 30 prosent som søkte om tilskudd etter støttetrinn 1, og hele 70 prosent som søkte om tilskudd etter støttetrinn 2.

  • Til søkere som mottar støtte under støttetrinn 1 blir det utbetalt om lag 74 millioner kroner.
  • Til søkere som mottar støtte under støttetrinn 2 vil det bli utbetalt hele 2,14 milliarder kroner til gjennomføring av energitiltak, som vil utbetales etterskuddsvis når bedriftene gjennomfører tiltakene. I tillegg får disse bedriftene 556 millioner kroner til delvis dekning av strømutgifter.

I tillegg får bedriftene 12 millioner kroner til kostnadsdekning av godkjenning fra revisor/regnskapsfører, som var et vilkår for støtte. Videre er noe av rammen satt av til Enovas forvaltning av ordningen.

Merk: Tallene er foreløpige. Enova arbeider med å kvalitetssikre og behandle søknader. Det tas derfor forbehold om at endringer kan forekomme.

Les hele pressemeldingen her.