Sofie Remø fra NIFES. Foto: NIFES.

Laksedietten kan påvirke PD-motstandskraft

Sofie Remø fra NIFES har forsket på effekten av ulike planteolje-dietter hos oppdrettslaks smittet med PD. - Fisken som fikk den soyabaserte dietten var mest betent, hadde mest vevskade og minst regenerering av vevet som følge av infeksjonen ni uker etter smitte, sier hun, og legger til at fisken som fikk palmeolje presterte best.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bakgrunnen for Remø sine forsøk var å forstå hvordan fôr med mindre marine fettsyrer som EPA og DHA, og høyt innhold av planteoljer kan påvirke fiskens motstandskraft mot PD.

- Vanligvis går det helt fint når fôret erstattes av planteingredienser, men vi må vite om det kan ha noen effekt på sykdomsmotstand, sier forskeren.

Smitteforsøk

Illustrasjonsfoto av PD-syk laks. Foto: Veterinærinstituttet.

- Når man bruker vegetabilske oljer i fôret, og bruker mindre marine oljer som inneholder fettsyrene EPA og DHA, så endrer man fettsyresammensetningen. Da endres blant annet ratioen mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer, og andelen av mettede og umettede fettsyrer, forklarer Remø.

Hun forteller at i forsøket ble laks over en kilo ble smittet med PD (SAV3). Før smitteforsøket hadde laksen fått fire ulike dietter.

- Diettene var basert på ulike vegetabilske oljer som var dominert av sine respektive fettsyrer.

Den ene dietten var høy på mettet fett og var basert på palmeolje, diett nummer to var dominert av umettet fett basert på rapsolje, den tredje dietten var basert på soyaolje og var rik på omega-6, den siste dietten var lik, men hadde enda høyere nivå av omega-6.

- Alle diettene inneholdt like mye EPA og DHA, men omega-6/omega-3 ratioen varierte fra 0,7 til 4,1.

Soyaolje presterte dårligst

Etter fire uker var det ingen endringer i virusmengde i hjertet, men all fisken var smittet med SAV3.

- Det ble påvist patologiske endringer i hjerte og pankreas, og fisken som hadde fått soyaoljebasert fôr hadde høyere konsentrasjon av signalstoff som blant annet regulerer betennelse og immunrespons.

Såkalte eikosanoider, signalstoffer som blir laget av omega-3 og omega-6 fettsyrer, kan regulere betennelsesreaksjoner og dermed også påvirke omfang av vevskader, forklarer Remø. Det kan ha ført til at fisk gitt de soyabaserte diettene presterte dårligst, legger hun til-

- Fisken som fikk den soyabaserte dietten var mest betent, hadde mest vevskade og minst regenerering av vevet som følge av PD-infeksjonen ni uker etter smitte.

Det stemte også overens med de histopatologiske beskrivelsene av vevet. Ifølge forskeren kan den høye omega-6 konsentrasjonen i dietten vært årsaken til dette.

- Når man forandrer dietten til fisken, forandrer man også sammensetningen av vevet og cellene i fisken. Mer omega-6 ser ut til å føre til en sterkere betennelsesreaksjon enn for eksempel omega-3.

Palmeoljen funket best

Samtidig presterte den palmeolje-baserte dietten best.

- Selv om palmeolje ikke er vanlig blant fiskefôret som i dag er tilgjengelig, så ble det brukt som en modell for mettet fett.

Nå vil de undersøke hvorfor denne dietten presterte best.

- Det kan ha vært både høy andel mettet fett eller mindre omega-6 som førte til resultatet, foreslår hun. Dette ønsker de å følge opp ved å  undersøke kandidater for fremtidens dietter, der blant annet insektfôr er noe som kan brukes til å forstå resultatet.