Nils-Fredrik Vestvik anbefaler oppdretterne å følge med at vaksineringen av rognkjeksen skjer riktig. Foto: Therese Soltveit.

Tips til vaksinering av rognkjeks

Nils-Fredrik Vestvik fra Pharmaq anbefaler å følge deres antall døgngrader etter vaksinering før utsett av rognkjeks. - Utilstrekkelig døgngrader fra vaksinering øker faren for sykdomsforløp, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hvordan vaksinere for best immunitet var tema da Nils-Fredrik Vestvik fra Pharmaq holdt foredrag, under rensefiskkonferansen i Trondheim.

For å oppnå best mulig forutsetning for at rognkjeksen skal overleve og ikke få sykdom, mener Vestvik man bør vaksinere når fisken er nådd åtte gram. At fisken de siste årene er blitt større før de blir vaksinert, mener han er positivt.

- Minimumsstørrelsen vi har satt for anbefaling av vaksinering er på åtte gram, men det viser seg at snittet er større. Vi ser at fisken kommer raskere tilbake til fôret, tåler mer, og er mer robust for sykdommer, sa han. 

For å sikre best mulig effekt av vaksinering, mener han det er svært viktig at stikk-vaksineringen er utført riktig.

- Det er viktig at det ikke er sideavvik og at nåla er 90 grader på fisken når du stikker den. Det er også viktig med korrekt deponering av vaksine i bukhulen, påpeker han.

Etter vaksineringen er det jevnt over lav dødelighet og god tilvekst, kanskje to-tre dødfisk per kar, ifølge Vestvik.

- Veldig mottakelig for sykdom

Men han påpeker at det er unntak.

- Har du syk fisk når du vaksinerer, kan du få høyt dødelighet. Får du også feilstikk under vaksineringen kan det føre til dårligere overlevelse. Det er viktig med god presisjon ved vaksinering, fremmer han.

Vestvik mener det også er viktig at oppdretterne følger med at vaksinatørene utfører stikkene på rognkjeksen korrekt.

- Det er tross alt deres fisk, sier han. 

Han påpeker også at lusespiseren dessverre er veldig mottakelig for sykdom.

- Det er derfor den er nødt til å være vaksinert. Vaksinering hos rognkjeks har økt betydelig fra noen hundre tusen til flere millioner, de senere årene.

Han anbefaler utsett etter vaksinering etter 500 døgngrader.

- Vanlig praksis nå er minimum utsett av rognkjeks 400-500 døgngrader ved varmere temperatur, og noe kortere ved kaldere temperatur. Tidligere brukte man fire til fem uker uavhengig av temperatur.

Vestvik er klar på at om det har gått utilstrekkelig med døgngrader etter vaksinering, så øker faren for sykdomsforløp. I tillegg understreker han at det er viktig med gjennomvaksinering av populasjoner for å redusere smittepress.