Forbundssekretær i NNN Ann-Solveig Sørensen mener at regjeringen mangler fullstendig forståelse for sjømatindustriens problematikk når det gjelder råvaretilgang. Foto: NNN.

Frykter konsekvensene av mulig dagpengeendring

I dag la regjeringen frem statsbudsjettet for 2020, der de blant annet foreslår dagpengeendring. – Ansatte i sjømatindustrien rammes hardt av dette, skriver NNN i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Særregel for permitteringer i fiskeindustrien betyr at permitterte kan motta dagpenger under permittering i inntil 52 uker i løpet av en periode på 18 måneder, mens hovedregelen ved permittering er 26 uker. Regjeringen foreslår å redusere maksimal periode med dagpenger under permitteringer i fiskeindustrien fra 52 til 26 uker i løpet av 18 måneder slik at den blir som i regelverket for permitterte for øvrig. Endringen foreslås iverksatt fra 1. juli 2020. 

Negative konsekvenser

Norsk Nærings- og Nyttelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) frykter at konsekvensene av dette blir at ansatte i deler av næringen som har korte sesonger vil kunne miste retten til dagpenger og dermed bli uten inntekt i perioder, dette vil igjen kunne medføre at bedrifter mister ansatte med høy kompetanse. Denne næringen har i dag et stort antall innleide og midlertidige ansatte, blir forslaget fra regjeringen vedtatt vil det bli enda flere uten fast jobb i industrien.

NNN ønsker at denne viktige næringen skal ha helårlige arbeidsplasser, slik er det dessverre ikke i store deler av fiskeindustrien – råstofftilgangen vil variere og kan være uforutsigbar- da må vi ha ordninger som fungerer både for de ansatte og bedriftene.

- Regjeringen mangler fullstendig forståelse for sjømatindustriens problematikk når det gjelder råvaretilgang. Denne endringen i dagpengeordningen vil ramme ansatte i deler av industrien hardt, slår forbundssekretær Ann-Solveig Sørensen fast.