Hos Lerøy Aurora er NOFI-gjenfangstsystem på plass. Illustrasjonsfoto: AllMarine.

Har implementert gjenfangst av rømt laks i skolen

På Nord-Troms Videregående skole i Skjervøy, får elevene opplæring i å bruke et gjenfangstsystem, slik at de kan handle fort dersom rømming av oppdrettslaks skjer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gjenfangssystemet som brukes er utviklet av AllMaritime og Lerøy Aurora, og er ment til å være en førstebarriere ved rømming av laks fra matfiskoppdrett. Lærer ved naturbruk på skolen, Ingolf Skallebø forteller at elevene som studerer både naturbruk, akvakultur og fiske og fangst ved skolen, får opplæring i systemet, da det er i omfattende bruk i havbruksnæringen.

- Vi ser at nesten alle selskap i området er i besittelse av systemet, og vi ønsker å forberede våre elever på systemet via praktisk bruk og teoretisk undervisning, sier han.

Les også: Installerer nyutviklet gjenfangstsystem på alle lokaliteter

Klare for rømming

Lærer ved Skjervøy Ingolf Skallebø, mener det er viktig for elevene å lære seg gjenfangstsystemet. Foto: Privat/facebook.

Skallebø viser også til at det er etablert en ordning lokalt i området dersom rømming skulle skje.

- Det har seg slik at mange fiskere i området rundt matfiskoppdrettere også inngår i selskapenes rømmingshåndtering, ved at oppdretterne har avtaler med fiskerne om å trå til med båter og bruk for å forhindre spredning av oppdrettslaks.

Ettersom skolen er i besittelse av systemet inngår de også i ordningen, og eier også to båter som kan brukes dersom uhellet det skulle skje, ifølge læreren.

- Da er det ikke bare for akvakulturklassen dette systemet er relevant for, men også fiske- og fangst klassen. Videre er det slik at matfiskoppdretterne øver på å bruke systemet minst en gang for året.

Samarbeid mellom skole og havbruksnæringen

Garnene som brukes av matfiskoppdrettene når det skjer rømming kan ikke gjenbrukes, fordi de regnes for å være kontaminert og derved en smittekilde.

- Med andre ord skal de kastes. Vårt sett kan derimot øves på uten å bli kontaminert og garnene kan gjenbrukes.

Dette kan gi mulighet for ytterligere samarbeid mellom skole og næring i form av kursing på systemet, påpeker Skallebø.

- Noe som kan gi enda bedre og mer relevante læreforhold for våre elever i både grunnkurs Naturbruk, vg.2 akvakultur og vg.2 Fiske og fangst. Man må heller ikke glemme den miljømessige biten ved rask og god responstid ved rømming og ikke minst den økonomiske faktoren.