De ansatte i Nofir gleder seg over hauger med både oppdrettsnøter og annet plastafall som er samlet inn. Foto: De ansatte i Nofir. Foto: Tomas Preiksa

Ba om mer plast fra oppdrettsnæringen - fikk så det monnet

Nofir ba fiskeri- og oppdrettsnæringen om mer materiale til gjenvinning i 2021, og fikk svar på tiltale. Likevel håper de på enda mer å gjøre i året som kommer.

Publisert Sist oppdatert

- Vi er strålende fornøyde med å ha kunnet gjenvinne enda mer i 2021 enn i 2020, og kommer med samme oppfordring som i fjor: send mer til gjenvinning, det kommer både næringa, oss og miljøet til gode, sier daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen i en pressemelding.

De har aldri før samlet inn en like stor bredde av materialer fra fiskeri- og oppdrettsnæringen, og har økt gjenvinningen av enkelte segment som rensefiskskjul og tau med stor margin.

Nofir

  • Nofir (Norsk fiskeriretur) er et selskap fra Bodø startet opp i 2008, som per 2021 har fire fulltidsansatte.
  • En av verdens største på innsamling og gjenvinning av materiale og redskap fra fiskeri- og oppdrettsnæringa, hovedsakelig i Norge, men også i andre europeiske land.
  • Samler blant annet inn nøter, garn, tråler, fortøyningstau, presenninger og rensefiskskjul.
  • Samler også inn såkalte spøkelsesnett og annet marint avfall ved hjelp av frivillige organisasjoner og bedrifter.
  • Materialet gjenvinnes, og blir om til en rekke ulike produkter – alt fra benker, volleyballnett og deodorant-bokser til luksusbilseter og badetøy.
  • Har på de ti siste årene har samlet inn over 56 400 tonn materiale fra 20 ulike land og fire kontinent.
  • Fra 2019 til 2020 har Nofir nær tredoblet omsetningen etter å ha jobbet i motbakke med nye regulatoriske regler. Proff-tallene her.

Nytt rekordår

I 2020 satte Nofir rekord med 4 600 oppdrettsnøter samlet inn, i en total av 6241 tonn redskap. Det bidro blant annet til en tredobling i omsetningen.

For 2021 landet totalmengden innsamlede redskap på 6726 tonn. En økning på mer enn 485 tonn fra 2020, og med rekorder på flere typer materialer.

Det er snaue 700 tonn unna totalrekorden i 2017, noe Aleksandersen både håper og tror man kan overgå med dagens utvikling.

- Vi opplever likevel at mange kan øke gjenvinningsgraden sin ytterligere, blant annet ved å løfte blikket for alle de redskapene man kanskje ikke tenker det finnes en løsning for. Den økte graden av gjenvinning både i fjor og i år handler i stor grad om at fiskeriene og oppdretterne leverer inn en større bredde av redskap – for eksempel har mange ikke visst at fortøyningstau har gode gjenvinningsmuligheter. Der har vi hatt en nær tredobling i material, sier Nofir-sjefen i meldingen.

Gjenvinner stadig mer, og flere typer materialer

Nofir gjenvinner i tillegg til oppdrettsnøter alt fra nøter og garn til fortøyningstau, presenninger og rensefiskskjul. De samler også inn såkalte spøkelsesnett og annet marint avfall ved hjelp av frivillige organisasjoner og bedrifter som Fishing for Litter og Healthy Seas.

Siden 2011 har Nofir samlet inn over 50 000 tonn redskap totalt, fra over 20 land og fire kontinent.

Materialet gjenvinnes, og blir om til en rekke ulike produkter – alt fra benker, volleyballnett og deodorant-bokser til luksusbilseter og badetøy.

Selskapet skal også i gang med et prosjekt hvor de skal gjenvinne idrettsnett fra hele landet, og i retur tilby nye idrettsnett lagd av fiskerienes kasserte redskap.