Innkjøps- og logistikkansvarlig Kristian Sandbakk Hansen, Bærekraftsansvarlig Heidi Ruud og daglig leder Øistein Aleksandersen. Foto: Arnt. E Pedersen/Iris Salten

Nofir tredoblet omsetningen

Nofir resirkulerer stadig mer for stadig fler. Det vises tydelig på regnskapet for 2020.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er først og fremst et testament på en miljøbevisst næring som stiller stadig større krav til bærekraft og fornybarhet, sier daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen.

Selskapet er stor på innsamling og resirkulering av redskap fra fiskeri- og havbruksnæringen. I 2020 samlet de inn en rekordmengde nøter fra oppdrettsbransjen, i tillegg til stadig større og mer varierte mengder av andre redskap.

Det førte til en økning i driftsinntekter på 22 millioner kroner, og et resultat før skatt på 2,3 millioner, fra tidligere minus 5,9 millioner.

Krevende tid ble til rekordår

Nedgangen skyltes i stor grad at selskapet ble skadelidende under nye EU-regler som satte en brems på selskapets gjenvinning av oppdrettsnøter ved å merke nøter med kobberimpregnering som farlig avfall. Disse ble snudd, og 2020 ble et rekordår hvor Nofir samlet inn 6241 tonn materiale – hvorav rekordhøye 4600 tonn var oppdrettsnøter. 

I sparte CO2-utslipp sier selskapet det tilsvarer ca. 204 000 passasjerreiser – eller 1440 fulle Airbus 319-flygninger – fra Oslo til London.

- Vi ser tilbake på en spesiell periode hvor vi har snudd en svært krevende tid til et rekordår. Det er først og fremst fordi vi nå har kunnet fokusere på det vi faktisk driver med i stedet for byråkrati og kronglete regelverk og ikke minst at stadig flere bedrifter ser at det som lønner seg for miljø og klima også lønner seg for dem, sier Aleksandersen.

- Mange kan øke gjenvinningsgraden sin

Han legger til at Nofir har mer å gå på selv om selskapet har fått stadig flere kunder og gjenvinner stadig mer. I tillegg er det noen typer materialer de har fått inn merkbart mer av – men fortsatt skulle de ønske seg langt mer: 

- Vi har fortsatt et ønske om tettere samarbeid med enda flere i bransjen. Det hadde kommet oss, næringen og ikke minst miljøet til gode. Ikke minst er det mange oppdrettere og leverandører av materiale som ikke er klar over bredden i materiale som kan gjenvinnes, sier Nofir-sjefen, og legger til:

- For eksempel er det mange som ikke vet at fortøyningstau kan resirkuleres. Her er det mange som kunne økt gjenvinningsgraden sin. Det samme gjelder skjul for rensefisk og presenninger. At flere har fått opp øynene for dette er en del av bildet, og vi håper enda flere velger å levere inn ulike typer materiale til Nofir som en helhetlig mottaker av redskap fra fiskeri- og oppdrettsnæringa.