En av Norcod sine lokaliteter

Norcods første oppdrettsanlegg kobles til landstrøm

Det norske torskeselskapet dropper fossilt brensel til fordel for landstrøm, som en del av selskapets pågående elektrifiseringsprogram.

Publisert Sist oppdatert

Trondheims-baserte Norcod fullførte i forrige uke et stor prosjekt for å implementere landstrøm som energikilde til produksjonsanlegget Frosvika, som ligger i Meløy kommune i Nordland fylke.

- Vår ambisjon har alltid vært å sette standarden innen ansvarlig oppdrett av torsk, gjennom stadige produksjonsforbedringer som sikrer bærekraftig drift og fiskevelferd. Ved å installere landstrøm gjør vi noe viktig for å redusere forurensning både lokalt og globalt, sier bærekraftsansvarlig Hilde Rutledal Storhaug.

Norcod har samarbeidet med kraftselskapet Meløy Energi, entreprenør Terje Halsanog og den lokale Bravida Norge-avdelingen for å iverksette løsningen.

Fornybar energi

Dessuten kommer energien som driver Norcods fôrflåte i Frosvika garantert fra ren vannkraft.

- Dette er det aller viktigste tiltaket vi kan gjøre ved anlegget for å redusere de direkte utslippene, sier Storhaug.

Å koble fra oppdrettsanleggets dieselgeneratorer, i tillegg til å fôre fisken med høyeffektiv vannbåren fôringsteknologi, gir en betydelig reduksjon i støybelastning.

- Nærmest lydløs drift er svært gunstig for fisken i merdene og omgivelsene, og i tillegg forbedrer det arbeidsmiljøet for våre ansatte, sier Storhaug.

Hun legger til at vannbåren fôring, i motsetning til luftbasert fôring, reduserer slitasje i fôringslangene betraktelig, og følgelig reduserer mengdenmikroplast i havet.