En av Norcod sine lokaliteter
En av Norcod sine lokaliteter

Norcods første oppdrettsanlegg kobles til landstrøm

Det norske torskeselskapet dropper fossilt brensel til fordel for landstrøm, som en del av selskapets pågående elektrifiseringsprogram.

Publisert Sist oppdatert

Trondheims-baserte Norcod fullførte i forrige uke et stor prosjekt for å implementere landstrøm som energikilde til produksjonsanlegget Frosvika, som ligger i Meløy kommune i Nordland fylke.

- Vår ambisjon har alltid vært å sette standarden innen ansvarlig oppdrett av torsk, gjennom stadige produksjonsforbedringer som sikrer bærekraftig drift og fiskevelferd. Ved å installere landstrøm gjør vi noe viktig for å redusere forurensning både lokalt og globalt, sier bærekraftsansvarlig Hilde Rutledal Storhaug.

Norcod har samarbeidet med kraftselskapet Meløy Energi, entreprenør Terje Halsanog og den lokale Bravida Norge-avdelingen for å iverksette løsningen.

Fornybar energi

Dessuten kommer energien som driver Norcods fôrflåte i Frosvika garantert fra ren vannkraft.

- Dette er det aller viktigste tiltaket vi kan gjøre ved anlegget for å redusere de direkte utslippene, sier Storhaug.

Å koble fra oppdrettsanleggets dieselgeneratorer, i tillegg til å fôre fisken med høyeffektiv vannbåren fôringsteknologi, gir en betydelig reduksjon i støybelastning.

- Nærmest lydløs drift er svært gunstig for fisken i merdene og omgivelsene, og i tillegg forbedrer det arbeidsmiljøet for våre ansatte, sier Storhaug.

Hun legger til at vannbåren fôring, i motsetning til luftbasert fôring, reduserer slitasje i fôringslangene betraktelig, og følgelig reduserer mengdenmikroplast i havet.