Konsernsjef Eirik Welde i Nordlaks. Foto: Deadline Media/Nordlaks
Konsernsjef Eirik Welde i Nordlaks. Foto: Deadline Media/Nordlaks

Nordlaks vedtar bot: - Det skal ikke skje

Sommeren 2020 oppstod det et utslipp av diesel fra fôrflåten på Nordlaks sitt havbruksanlegg Dypingen i Harstad kommune. Politiet har nå ilagt Nordlaks bot etter dieselutslippet.

Publisert Sist oppdatert

Nordlaks har vedtatt boten på 500.000,- kroner. Det opplyser selskapet på sin hjemmeside.

- Dieselutslipp skal ikke skje. Uhellet var forårsaket av en teknisk feil på dieselanlegget på en nylig levert oppdrettsflåte. Vi vedtar boten og legger med det saken bak oss - med unntak av mye viktig læring og tiltakene for å unngå fremtidige uhell. Vi har jobbet sammen med leverandøren av oppdrettsflåten for å utbedre feil og etablere flere barrierer mot slike feil, sier konsernsjef Eirik Welde i Nordlaks.

- Begrenset konsekvensene

Sea Eco AS har hatt oppdraget med å gjøre oppfølgende undersøkelser av miljøet rundt oppdrettslokaliteten som ble utsatt for dieselutslippet sommeren 2020. Torsdag 9. september var Sea Eco på nytt i felt for å gjøre undersøkelser og ta ut de siste prøvene som skal analyseres for rester etter dieselutslippet.

Dypingen, 9. september 2021. Foto: Nordlaks
Dypingen, 9. september 2021. Foto: Nordlaks

Under feltarbeidet ble ikke påvist olje, men der var noen få rester av absorbenter brukt i oppryddingsarbeidet. Disse absorbentene består av bark og torv som begge er biologisk materiale som over tid vil brytes ned naturlig.

- Nordlaks iverksatte umiddelbart et omfattende oppryddingsarbeid etter utslippet. Diesel er i utgangspunktet en lett olje som fordamper eller fortynnes raskt, noe som også gjorde oppryddingsarbeidet krevende. Alle tilbakemeldinger vi får er at vi har gjort det som er mulig for å begrense skadevirkningene av oljeutslippet, og at området ser ryddig og rent ut. Undersøkelsene gjennomføres av uavhengige fagfolk og vil avdekke eventuelle negative virkninger på miljøet, oppsummerer Welde.

Prøvematerialet som ble tatt ut under feltarbeidet skal nå sendes til analyse for å avdekke om det finnes nedbrytningsprodukter eller tilsettingsstoffer fra diesel i prøvematerialet. Den endelige rapporten vil foreligge senere i høst.