Fiskedisk i Tyskland. Foto: Norges sjømatråd.

Sjømatkonsumet normaliserer seg i Tyskland

Alt er nå åpent i Tyskland, så for første gang på to år går landet mot en normal sommer, også for gastronomien. Det totale hjemmekonsumet av sjømat har gått ned i første kvartal (-2 prosent), men ligger godt over 2019 nivå.

Publisert Sist oppdatert

Norges sjømatråd skriver i et nyhetsbrev at de går ut fra at det totale markedet er tilbake på et litt høyere nivå enn før pandemien, gitt at gastronomien er tilbake for fullt. Høy inflasjon ser ikke ut til å ha hatt en negativ påvirkning på konsumet av sjømat til nå.

De påpeker at hjemmekonsumet av laks er fortsatt 14,5 prosent høyere i første kvartal versus 2019, men betraktelig lavere enn i samme periode i fjor. Sjømatrådet ser en nedgang i antall ganger det kjøpes laks. Hypotesen er at dette skyldes en betraktelig prisøkning ut mot konsument hos fiskehandlere og i fiskedisker.

Sjømatrådet skriver at pandemien gav bølgen av økologiske produkter ny salgsvekst (+17 % i 2021). Man var villig til å betale mer for ferske regionale produkter. Supermarked vant over discounter. Nå snur bildet. Nå viser en ny rapport hvordan inflasjon og høye matvarepriser påvirker tyskernes handling. Utviklingen er viktig for laksen hvor mer enn halvparten selges i discount, kommer det frem i nyhetsbrevet.