Charlotte Rapp og Trym Eidem Gundersen mener de som dropper fisken går glipp av en stor helsegevinst.

Offensiv satsing skal snu negativ sjømattrend i Sverige

Siden 2015 har sjømatkonsumet i Sverige vist en nedadgående trend. Nå tar Sjømatrådet grep for å få svenskene til å spise mer fisk og skalldyr.

Publisert

I rekordåret 2015 var det 43 prosent av svenskene som fulgte myndighetenes kostholdsråd om å spise sjømat 2-3 ganger i uken. Nå er tallet falt til 33 prosent. Denne utviklingen bekymrer Charlotte Rapp, som er manager Sverige i Norges sjømatråd. Det skriver Norges sjømatråd på sin hjemmeside.

Går glipp av en stor helsegevinst

- Hver 10. svenske sjømatkonsument er blitt borte på syv år. Dette er bekymringsfullt, spesielt med tanke på folkehelsen. De som dropper fisken, går glipp av en stor helsegevinst. Vi som bor i Norden, får for lite vitamin D fra solen og trenger påfyll fra andre kilder. Fisk er en viktig kilde til blant annet vitamin D, selen og jod, og derfor trenger svenskene å spise mer sjømat, sier Charlotte Rapp.

Offensive planer for 2023

I forrige uke var Norges sjømatråd vertskap for konferansen «Sjömaten idag» i Stockholm. Her var rundt 80 tilhørere fra norsk og svensk sjømatnæring samlet. De fikk blant annet høre at de fleste svenskene spiser sjømat en gang i uken.

- Det er altfor lite, og denne trenden må snus. Vi har derfor laget offensive planer for neste år. Det innebærer store mediekampanjer, samarbeid med influensere og proaktiv PR. Den røde tråden er at vi i større grad skal være der konsumentene er når de bestemmer seg for hva de skal spise, sier Charlotte Rapp.

Svenskene er vanedyr

I 2021 gjennomførte Norges sjømatråd en stor undersøkelse om sjømat i 18 land. Totalt var 32 000 respondenter med. 1 500 av dem var fra Sverige. På konferansen ble den svenske delen av sjømatstudien presentert.

- Svenskene er vanedyr. Laks, reker og torsk utgjør rundt halvparten av konsumet. Det styrer også våre budsjetter og markedsplaner i det svenske markedet, sier direktør for Team Norden i Norges sjømatråd, Trym Eidem Gundersen.

Pandemieffekt i Sverige

Slik fordeler de mest populære artene seg på konsum:

  • 31 prosent av svenskene spiser laks minst en gang i uken
  • 17 prosent av svenskene spiser torsk minst en gang i uken
  • 14 prosent av svenskene spiser reker minst en gang i uken

Les hele saken her.