Illustrasjonsfoto: Norsk Laks. Foto: Norges Sjømatråd.

Stort fall i sjømatkonsumet i Norge

Sjømatkonsumet her hjemme kan i år ha sunket med hele 28 prosent, sammenlignet med i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Allerede i mai slo Norges Sjømatråd alarm om at norsk hjemmekonsum av fersk fisk hadde sunket med 19 prosent sammenlignet med fjorårets første måneder. I Nordea Markets sin rapport om lakseprisen fremover, kalt "Wind of change", estimeres det at konsumet har falt langt mer.

Les også: Slik blir lakseprisen i årene fremover

Nordea skriver at det blant annet blir mer fisk i Norges merder, og som en konsekvens av dette; fallende priser.

I tillegg skriver de at de finner det sannsynlig at det innenlandske forbruket av laks i Norge har falt. Dette begrunnes med at detaljhandelen i årets seks første måneder hadde gått ned med 28 prosent, ifølge data fra NorgesGruppe​n.

Flere årsaker

Norges Sjømatråd har tidligere uttrykt at det synkende sjømatkonsumet sannsynligvis har flere årsaker, blant annet generasjonseffekten. Dette er noe som har pågått over lengre tid, hvor den tidligere generasjonen spiste mer sjømat enn det vi gjør i dag.

I følge Renate Larsen som er administrerende direktør i Norges Sjømatråd, er konsumfallet mest sannsynlig en konsekvens av pris, synlighet og tilgjengelighet. Hun påpeker at en SIFO-rapport fra 2016 viste at produktplassering i butikk er viktigere enn pris, og at det derfor er viktig å jobbe fremover med både produktutvikling, kunnskapsformidling og synlighet.

I tillegg påpeker Sjømatrådet at det må bli billigere å spise sjømat hvis den yngre generasjonen skal kjøpe det, ettersom det er disse konsumentene som er mest sensitive på pris.

I følge Helsedirektoratets kostholdsråd bør man spise fisk til middag to til tre ganger i uken.

Les også: Fisk har aldri vært dyrere