Generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen, er uenig i at Hardanger får fritak fra rødt lys. Foto: Norske Lakseelver

Norske Lakseelver raser over at PO3 ikke er rødt

Hardangerfjorden, som ligger i PO3, slipper likevel nedtak i denne omgang. – Det er kort og godt ingen nåde for villaks og sjøørret i Hardangerfjorden, mener elveeierne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen har i dag skrudd på trafikklysene for oppdrettsindustrien. Sone 3 (Karmøy – Sotra) har i mange år slitt med massiv dødelighet på vill laksefisk på grunn av lakselus fra oppdrett, men departementet velger å ikke ta ned produksjonen her, trass i at den oppnevnte ekspertgruppen sier at samlet vurdering for 2018-2019 tilsier at sonen skal være rød, uttaler generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver, som organiserer elveeiere over hele Norge..

De mener videre at rødlyset i sone 4 og 5 er korrekt. I denne linken har de lagt ut  bilder og film av luserammet villfisk i some 4. Samtidig er de oppgitt over at oppdretterne i Hardanger slipper nedtak, på tvers av ekspertgruppens vurdering.  

Føre var

- Det er kort og godt ingen nåde for villaks og sjøørret i Hardangerfjorden. Nå blir det to år til med lidelse for de allerede hardt prøvede bestandene i Hardanger, sier Evensen

Han påpeker at to andre problemområder har vært Nordmøre og Sør-Trøndelag (PO6) og Nord-Trøndelag med Bindal (PO7). Disse har scoret gult ved tidligere anledninger, men fikk nå grønt av fiskeriministeren.

-Dette er i tråd med ekspertgruppens vurdering for PO6, men ikke for PO7.  En føre-var-tilnærming burde gitt gult også i PO7, påpeker Evensen. 

- Liberalt trafikklys

At Andøya til Senja får gult lys, mener Norske Lakseelver ogsåå er bekymringsfullt.

- Her har det tidligere vært grønt, men produksjonspresset sørger nå for at opptil 30 % av villaksen dør også her. Vi skal huske på at grenseverdiene i trafikklyssystemet er så liberale at gult faktisk betyr at man kan fortsette produksjon av oppdrettslaks mens lakselusa dreper inntil 30 % av villaksen, for ikke å snakke om sjøørret, som foreløpig ikke teller i det hele tatt, sier Evensen.