Pigghå er begynt å bli et stadig større problem knyttet til oppdrett. Erling Svensen - Havforskningsinstituttet

Vil finne ut hvordan man kan bli kvitt pigghå-problemer

FHF lyser nå ut midler for å utvikle og dokumentere tiltak for å unngå problem med pigghå ved oppdrettsanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Pigghå (Squalus acanthias) er Norges vanligste haiart, utbredt langs hele norskekysten og er hovedsakelig en bunnfisk. Oppdretterne melder om at det ved enkelte oppdrettsanlegg er store mengder pigghå som biter hull i nøtene og kommer seg inn i merdene. Det oppstår på den måten mulige rømmingshull for laks og ørret.

Vi har i en sak tidligere skrevet at det kan synes som om bestanden er i ferd med å ta seg opp igjen.

Forskningssjef for dyphavsarter og bruskfisk ved Havforskningsinstituttet, Ole Thomas Albert, bekrefter da at arten er i fremgang og at han regner med at problemene kan forsterke seg i årene som kommer dersom bestanden fortsetter å vokse slik man antar.

Oppdretterne har satt i gang tiltak for å hindre haien å komme inn til nota, de tar opp død fisk nærmest kontinuerlig og må stadig inspisere nota ved hjelp av dykker for å sjekke om det er hull. Hittil har det ikke lykkes å finne metoder, teknikker eller innretninger som holder håen vekke fra anleggene.

Derfor mener nå FHF det et behov for å utvikle kunnskap om tiltak som kan gjøre at pigghå ikke er et problem ved oppdrettsanlegg. 

Søknadsfrist er satt til 16. mai.