Ved å danne millioner av ørsmå luftbobler i vannstrømmen består strålen som treffer noten i stor grad av luft. Foto: ScaleAQ
Ved å danne millioner av ørsmå luftbobler i vannstrømmen består strålen som treffer noten i stor grad av luft. Foto: ScaleAQ

Velger ny teknologi i sin notvaskeløsning

ScaleAQ har gått for kavitasjonsteknologi i sin siste notvaskeløsning.

Publisert

Audun Fjedvær, VP Product Solutions i selskapet sier det har vært avgjørende for dem at vasketeknologien de har valgt er skånsom, uten å gå på kompromiss med vaskeffekt og effektivitet.

- Notvaskere med kavitasjonsvask rengjør nøtene effektiv med minimal påvirkning på coating og notlin. På denne måten kan vi gi en enda lengre levetid på nøtene, påpeker Fjedvær i en pressemelding.

Kavitasjonsvasketeknologi

Kavitasjon er rask dannelse og kollaps av bobler i en væske. Ved å danne millioner av ørsmå luftbobler i vannstrømmen består strålen som treffer noten i stor grad av luft, selv ved høyt trykker strålen langt «mykere» enn en ren vannstråle. Luft, eller mer nøyaktig dampboblene som er dannet i vaskeenheten imploderer når treffer flaten som skal vaskes. Implosjonen skaper trykkbølger som bidrar til vaskeeffekten.

- Dette gir veldig skånsom vask, selv ved trykk opp til 200 bar, skriver selskapet.

I perioden 2015- 2019 gjennomførte Sintef et prosjekt for å få bedre forståelse og forbedring av tilgjengelige vasketeknologier. Det kom de frem til at kaviteringsvask er den mest skånsomme vaskemetoden for både oppdrettsnøter og andre objekt som vaskes.

Odd Ivar Mork er gründer og utviklingsleder i MEOX, som står bak utviklingen av vaskerobotene.

- Vi gleder oss til å få i gang samarbeidet med ScaleAQ, når de overtar ansvar for salg og førstelinjeservice vil det frigjøre tid vi kan bruke til videreutvikling av vaskesystemene og andre prosjekter.