Næringsminsiter Juan Andrés Fontaine og direktørenen for Sernapesca Alicia Gallardo forteller at de kommert til å  ta rettslige skritt mot  Nova Austral. Foto: Salmonexpert.
Næringsminsiter Juan Andrés Fontaine og direktørenen for Sernapesca Alicia Gallardo forteller at de kommert til å ta rettslige skritt mot Nova Austral. Foto: Salmonexpert.

Kan bli stevnet for retten for å ha manipulert dødelighetstall

Den chilenske fiskeri- og akvakulturtjenesten Sernapesca har levert inn et søksmål mot Nova Austral for alvorlige uregelmessigheter.

Publisert

Selskapet Nova Austral er eid av de private equity-aktørene Altor og Bain Capital. Førstnevnte er et nordisk selskap. Styreleder i Nova Austral er tidligere Salmar-topp Yngve Myhre.

Nova Austral er beskylt for å ha manipulert dødelighetstall og Serapesca har tidligere annonsert at de suspenderer selskapets ”antibiotika-frie” sertifisering.

Sender inn klage

Ifølge søsternettsiden vår SalmonExpert.cl skal den chilenske næringsministeren Juan Andrés Fontaine ha uttalt at Sernapesca kommer til å fremme tre anklager mot Nova Austral.

Det er den chilenske regjeringen som har tatt avgjørelsen etter å ha mottatt informasjon fra direktøren for Serapesca, Alicia Gallardo som omhandler de påståtte ulovlighetene.  

- På bakgrunn av alvorlighetsgraden som den mulige manipuleringen av dødstall utgjør, kommer Serapesca til å sende inn en anklage mot Nova Austral til nærmeste rettsinstans for brudd på Fiskeri- og akvakulturloven, forteller den chilenske næringsministeren.

Styrker kontrollprosedyrene

- Vi står ansikt til ansikt mot alvorlige irregulariteter og vil vil ikke nøle med å håndheve loven, poengtere Fontaine.  

Ministeren legger til at han har instruert Sernapesca til å levere et forslag så raskt som mulig for å styrke kontrollprosedyrene i oppdrettsanleggene.

Vil samarbeide

Nova Austral forteller at de fortsatt kommer til å ha et proaktivt og forpliktene samarbeid med myndighetene. 

- Den 8. Juli hadde vi vårt første møte med Sernapesca hvor vi diskuterte de midlertidige resultatene fra den interne og uavhengige etterforskningen som selskapets styre har bedt om. Nova Austral har også kommunikasjon med miljømyndighetene for å forsikre dem om vårt fulle samarbeid, forteller selskapet.

De legger til at de under møtet med Sernapesca forklarte myndighetene at det ikke er stilt spørsmålstegn ved produksjonen av antibiotika-fri laks og at produksjonen foregår under strenge retningslinjer som hedrer deres dedikasjon til kundene.

Artikkelen kan leses i sin helhet på vår spanske søsterside SalmonExpert.cl.