Tore Norheim Hagtun. Foto: Twitter.
Tore Norheim Hagtun. Foto: Twitter.

Utvikler nyttig programvare for informasjonsdeling

Tore Norheim Hagtun, daglig leder i IT-oppstarten Searis og tre andre sivilingeniører fra NTNU, har turnert Norge for å besøke selskaper innen landindustri og havbruk, ifølge digi.no. 

Publisert

På hvert sted spurte de hvilke utfordringer bedriftene hadde, og løste det så godt de kunne. De endte opp med å lage alt fra styringssystemer til brønnbåter, prosessanlegg, samt informasjon og logistikksystemer for industribedrifter.

Etter hvert oppdaget de at mange av bedriftene hadde den samme utfordringen: «Information overload». Alt fra prosessoperatører til ledere slet med at informasjonen de trengte å få tilgang til kjapt, lå begravd i data som ikke var relevant.

- I tillegg var brukergrensesnittene i programvaren de benyttet seg av ofte basert på gammel teknologi, fjernt fra det de var vant med i det private, forklarer Hagtun til digi.no.

For å få bukt med problemet utvikler Searis nå en ny løsning. Den skal gjøre det kjapt og enkelt å få opp informasjonen som er nødvendig for ulike yrkesgrupper på en arbeidsplass.

Programvaren de utvikler skal ikke erstatte styrings- og reguleringssystemene som allerede finnes, men bruker det samme datagrunnlaget. Mye av utviklingen frem til nå har bestått i å integrere plattformen mot en rekke kommunikasjonsprotokoller innen industrien, deriblant OPC, CAN bus og Modbus.

Frontenden er fremdeles i en tidlig fase. De bruker blant annet Angular og React i webapplikasjonen. På mobil benyttes Java for Android og Objective C på iOS - men overgangen til Swift er allerede i gang. For visualisering av kart og grafer er D3 og Leaflet høyaktuelle kandidater.

Programvaren har også et innebygd API. Dette kan blant annet brukes for å lage automatisk dokumentasjon og rapporter til myndighetene og at andre utviklere kan bygge løsninger.