Tore Norheim Hagtun. Foto: Twitter.
Tore Norheim Hagtun. Foto: Twitter.

Utvikler nyttig programvare for informasjonsdeling

Tore Norheim Hagtun, daglig leder i IT-oppstarten Searis og tre andre sivilingeniører fra NTNU, har turnert Norge for å besøke selskaper innen landindustri og havbruk, ifølge digi.no. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På hvert sted spurte de hvilke utfordringer bedriftene hadde, og løste det så godt de kunne. De endte opp med å lage alt fra styringssystemer til brønnbåter, prosessanlegg, samt informasjon og logistikksystemer for industribedrifter.

Etter hvert oppdaget de at mange av bedriftene hadde den samme utfordringen: «Information overload». Alt fra prosessoperatører til ledere slet med at informasjonen de trengte å få tilgang til kjapt, lå begravd i data som ikke var relevant.

- I tillegg var brukergrensesnittene i programvaren de benyttet seg av ofte basert på gammel teknologi, fjernt fra det de var vant med i det private, forklarer Hagtun til digi.no.

For å få bukt med problemet utvikler Searis nå en ny løsning. Den skal gjøre det kjapt og enkelt å få opp informasjonen som er nødvendig for ulike yrkesgrupper på en arbeidsplass.

Programvaren de utvikler skal ikke erstatte styrings- og reguleringssystemene som allerede finnes, men bruker det samme datagrunnlaget. Mye av utviklingen frem til nå har bestått i å integrere plattformen mot en rekke kommunikasjonsprotokoller innen industrien, deriblant OPC, CAN bus og Modbus.

Frontenden er fremdeles i en tidlig fase. De bruker blant annet Angular og React i webapplikasjonen. På mobil benyttes Java for Android og Objective C på iOS - men overgangen til Swift er allerede i gang. For visualisering av kart og grafer er D3 og Leaflet høyaktuelle kandidater.

Programvaren har også et innebygd API. Dette kan blant annet brukes for å lage automatisk dokumentasjon og rapporter til myndighetene og at andre utviklere kan bygge løsninger.