Ove Skilbrei. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Ove Skilbrei er død

Første mai døde seniorforsker Ove Skilbrei brått og uventet, 59 år gammel. – Han var en av våre mest produktive forskere, forteller forskningsdirektør Karin Kroon Boxaspen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Boxaspen forteller at Havforskningen mandag kveld mottok den tragiske beskjeden om av Skilbrei hadde blitt rammet av et hjerteinfarkt da han var på tur på Løvstakken, i nærheten av hjemstedet sitt.

- Dette er en tragisk hendelse for havforskningen både faglig og kollegialt. Ove arbeidet her i en årrekke og var for mange både en god venn og kollega. Hans fravær vil prege oss i lang tid, forteller forskningsdirektøren til kyst.no.

Bred erfaring

Forskeren har gjennom sin karrière vært gjennom et bredt spekter av forskningsområder, mye innenfor laks. Den første publikasjonen hans på Havforskningens nettsider dateres tilbake til 1988. Han har også bidratt med flere fagartikler til Norsk Fiskeoppdrett i årenes løp.

Skilbrei arbeidet blant annet med forsøk i Daleelva i Hordaland, med årlige utsett av merket laksesmolt som var behandlet mot lakselus og tilbakevandring av denne. Han har også sett på adferd til rømt laks og regnbueørret, og gjennomført studier av adferden til sei ved oppdrettsanlegg.

Nylig var han engasjert i eksperimentelle studier av hvordan vekst og kjønnsmodning hos laks påvirkes av miljøforholdene, og i den siste tiden har han hatt fokus på studier av kjønnsmodne parr.

Kyst.no vil komme tilbake med et fyldigere minneord fra hans tidligere kolleger. Bisettelsen vil finne sted i Store kapell i Møllendal i Bergen, tirsdag tiende mai klokken 12.30.