Fiskeriminister Per Sandberg under Sjømat Norges årskonferanse. Foto: Therese Soltveit.

- Utviklingskonsesjoner kan gi 10 % vekst

Årsmøtet i Sjømat Norge: Fiskeriminister Per Sandberg sier at departementet har mottatt 13 søknader om utviklingskonsesjoner. - Og vi vil ha flere. Skulle alle de innsendte få aksept tilsier det en vekst på ti prosent, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ministeren understreker i sin tale til årsmøtet i Sjømat Norge med at Norge skal leve av eksport i fremtiden.

- Men behovene der ute endrer seg utrolig fort. Da skal norsk industri og sjømatnæring kunne omstille seg rakst. Og konkurransen som eksisterer i dag vil bare bli tøffere og tøffere, sier fiskeriministeren.

Les også: Stort engasjement under sjømatdebatt

- Årsakene til at vi har suksess nå er hardt arbeid, understreker han.

Sandberg påpeker at Norge er i en situasjon med for lite sjømat.

Les også: – Vanskelig å koble fisk og ost

- Vi har for store markeder. I Polen renner nesten tårene fordi de mangler norsk sjømat. 22o tusen tonn eksporteres årlig dit. Hvor mye vi kan foredle selv er en målsetting å finne ut av, sier han.

Fiskeriministeren er tydelig på at Norge er på vei i en periode med omstilling.

- Og da må politikerne tørre å ta de rette valgene, mener han.

Relevant forskning

Nylig arrangerte departementet et oppvaskmøtet mellom Havforskningsinstituttet og NSL. I ettertid av dette har ministeren gått ut og bedt forskerne være mer næringsvennlige.Han benyttet også anledningen til å oppklare og hva han mente med dette.

-  Når jeg sier Havforskningsinstituttet skal være næringsvennlige betyr det at de skal forske på det som er relevant for næring og forvaltning. 

Les også: – Ingenting har skjedd i sjømatpolitikken

Han sier bakgrunnen for uttalelsene er at han mottok en bekymringsmelding fra NSL knyttet til Havforskningsinstituttets forskning, samt et brev fra Sjømat Norges tanker om det samme.

- Når jeg mottar dette er det rart at jeg ikke skal følge det opp. Det ligger i mitt mandat som minister, og jeg er i gang, konstaterer han.