Ved utgangen av april gjennomførte Wenberg Fiskeoppdrett sin årlige strandrydding. Foto: Salten Aqua.

Ryddet flere kilometer med strandlinje

Wenberg Fiskeoppdrett AS gjennomførte nylig sin årlige strandrydding og ryddet flere kilometer med strandlinje i Fauske. Sammen med de andre selskapene i gjør hvert firma i Salten Aqua gruppen hvert år en innsats i sitt nærområde for å bekjempe marin forsøpling. 

Publisert Sist oppdatert

-  Det er viktig at alle bidrar på dette området, forteller Asbjørn Hagen, Miljøsjef hos Salten Aqua, i en pressemelding. 

Ved utgangen av april gjennomførte Wenberg Fiskeoppdrett sin årlige strandrydding. Tradisjonen i Skjerstadfjorden går flere år tilbake og har blitt et fast innslag om våren. Fauske-bedriften følger faste strekninger nært sine sjøanlegg, men utvidet denne gangen også ryddeområdet.  

-  Alle bedriftene her rydder i sine områder, hvor både de som jobber på sjøen og på kontoret bidrar. Andre igjen har sommeransatte som har dette som oppgave. Uansett hvordan man gjør det, så er det viktig at alle bidrar på dette området, forteller miljøsjefen. 

Ved utgangen av april gjennomførte Wenberg Fiskeoppdrett sin årlige strandrydding. Foto: Salten Aqua.

Blant årets fangst ble det funnet mest landtilført plast fra husholdninger og landbruk. I tillegg ble det også funnet noe tauverk som kunne spores til egen drift.

- Selv om vi og andre har gode rutiner internt og god avfallshåndtering, så kan det komme ting på avveie, utdyper Hagen.

Noen av strendene i dette området er lite besøkt, og avfallet kan ofte være vanskelig å nå. Likevel evner strandrydderne fra Fauske å dekke flere kilometer med strandlinje på noen få timer.

- Når man utfører strandrydding så finner man mye forskjellig. Dessverre ser vi at det er ny-tilført strandsøppel hvert år, og det viser også hvor viktig det er at vi gjør dette. Vi har solide båter og vante båtførere som kan gå inn i fjæra på utilgjengelig plasser, forteller Hagen.

Strandrydding i hele Salten Aqua-gruppen

Wenberg Fiskeoppdrett AS er i godt selskap i Salten Aqua-gruppen når det kommer til strandrydding. Edelfarm AS og Gildeskål Forskningsstasjon AS (Gifas) gjennomfører også årlige ryddeaksjoner, i tillegg til flere tiltak for å bedre nærmiljøet. Edelfarm har planlagt å rydde nære strender i Saltdal Kommune, mens Gildeskål Forskningsstasjon har naturlig tilhørighet til Gildeskål Kommune som ryddeområde. Salten Aqua-gruppen deltok i 2019 også i Havplast-prosjektet, ledet av SALT. Her ble det også laget en opplæringsvideo hvor Gildeskål Forskningsstasjon deltok

Havplast-prosjektet beskrev mengde, kilder og årsaker til marin forsøpling fra sjømatsnæringen. Prosjektet hadde som mål å fremme konkrete forslag til forebyggende tiltak basert på identifisering av kilder og årsakssammenhenger innenfor den enkelte sektor.