Gytis Blazevicius, leder i Natur og Ungsom og Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet. Kjetil Grude Flekkøy

Må betale 1,4 millioner kroner

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom får ikke medhold i at tillatelsen til gruvedrift med sjødeponi i Førdefjorden er ugyldig. Miljøorganisasjonene må også betale 1,4 millioner kroner for statens sakskostnader. Det går fram av dommen i Fjordsøksmålet som kom fra Oslo tingrett i dag.

Publisert

- Vi er både sinte og skuffede. Denne dommen er en krise for naturens rettsvern i Norge. Staten har tillatt bruk av Førdefjorden som avfallsplass for gruveindustrien, og tingretten har støttet det. I tillegg må vi betale staten saksomkostninger når vi har prøvd å hindre forurensning av en levende fjord. Dette er opprørende – og et hardt slag mot kampen for norsk natur, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Fikk ikke medhold

Miljøorganisasjonene fikk ikke medhold i at tillatelsene til gruvedrift med dumping av gruveavfall i Førdefjorden bygger på en uriktig forståelse av EØS-rettslige miljøkrav i vannrammedirektivet og mineralavfallsdirektivet. Retten valgte heller ikke å legge vekt på miljøorganisasjonenes anførsel om at det finnes et bedre alternativ til gruvedrift, uten bruk av sjødeponi. De fikk heller ikke medhold i at miljøkonsekvensene vil bli langt mer alvorlige enn det som er forutsatt i tillatelsene.