Bilder av testingen av konduktive rør. Foto: Pro-Flex.

Pro-Flex tilbakeviser kritikken

Pro-Flex tilbakeviser flere av uttalelsene som Bjørnar Bull i Arges AS, har om deres fôringsrør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I starten av uken omtalte Kyst.no Pro-Flex som skal lansere konduktive fôringsrør, som de mener skal være hakket bedre enn antistatiske rør.

Dette fikk Bjørnar Bull i Arges til å reagere, og han uttrykte blant annet at det kunne synes som om Pro-Flex ikke hadde forstått problemstillingen, og at deres løsning kunne være direkte farlig.

Les også: – Vi har ikke samvittighet til å la være å si fra

Nå svarer og tilbakeviser Ivar Eide Nilsen, teknisk ansvarlig i Pro-Flex, på kritikken i et innlegg.

Les innlegget til Nilsen i sin helhet under:

Som et svar på usikkerheten som har blitt ytret i etterkant av artikkelpublisering om vår lansering av nye konduktive fôrrør, så kan vi først og fremst si at det er klart at vi har forstått årsakssammenhengene som fører til statisk elektrisitet i slanger!

Det har vært rapportert flere ulykker i forbindelse med praktisk håndtering av de eksisterende typer fôrslanger i markedet, og arbeidet med å finne en løsning på problemene har pågått i mange år. Det er viktig for oss å tilby et produkt som er både trygt og kostnadseffektivt for næringen.

Vårt nye rør PescaPex Konduktiv har et ytre belegg som har meget god ledningsevne, noe som i denne sammenheng betyr at slangen er berøringssikker hvis den er forsvarlig installert og jordet i henhold til produsentens anvisning. Dette fører til at de som arbeider på merdene trygt vil kunne ferdes rundt, ved og borti PescaPex Konduktiv. Det har vært et problem for næringen at personskade har oppstått ved berøring av fôrslanger som er i bruk. Ved f.eks. kapping av rør, må man i alle tilfeller ta høyde for å sikre seg mot spenningsskader ved å bruke egnet verneutstyr og følge de respektive bedrifters prosedyrer. Dette gjelder jo for alle yrkesgrupper som kan oppleve fare for statisk elektrisitet.

PescaPex Konduktiv er produsert i crosslinked polyethylene, et materiale som har en langt større slitestyrke enn tradisjonelle fôringsrør i HDPE. Rørets harde og glatte innerflate reduserer friksjonen mellom pellets og slangevegg, noe som igjen reduserer oppbyggingen av statisk elektrisitet. I rør av HDPE materiale vil slitasje ved fôring raskt føre til at innsiden av røret får en ru overflate som øker friksjonen og dermed også spenningsoppbyggingen. Uavhengige tester viser at vårt rør er langt mer slitesterkt enn våre konkurrenters rør og at problemstillingen med håndtering og kapping derfor reduseres betydelig. Faktisk har PescaPex fått dokumentert vesentlig lengre levetid enn vanlige HDPE-rør. I tillegg til økonomisk gevinst blir HMS bedre ivaretatt ved sjeldnere utskifting av rør.

Vi har forståelse for at definisjonene på isolerende materiale, anti-statisk og elektrisk ledende kan virke forvirrende for noen, men vi har god kontakt med vår produsent og våre kunder på dette området.

Ytterligere informasjon om PescaPex fôringsrør og dets egenskaper finnes på nettsiden til selskapet.

Ivar Eide Nilsen, Teknisk ansvarlig i Pro-Flex AS.