Bjørn Karlsen i Redox sier de ser en tydelig teknologiutvikling i havbruksnæringen. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

- Norsk teknologi vil bli svært viktig eksportvare

- Norge eksporterer laks for mangfoldige milliarder kroner hvert år, men jeg tror norsk teknologi utviklet av havbruksnæringen vil bli nesten like viktig som laksen i fremtiden, sier Bjørn Karlsen i Redox. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Redox er utstyrsleverandør til havbruksnæringen, og var på plass på Nor-Fishing i forrige uke der de frontet sine løsninger til havbruksnæringen.

Stor utvikling

Prosjektledelse Bjørn Karlsen sier til Kyst.no at markedet har utviklet seg betraktelig de senere årene, når det kommer til ozon og teknologi. 

Selv har han jobbet med ozon i 20 år. For Redox startet det hele i 2004 med en liten brønnbåt som de monterte ozonanlegg i.

Redox:

  • Er totalleverandør av desinfeksjonsløsninger til fiskeri- og havbruksnæringen, i hovedsak basert på ozon og UV. 
  • Selskapet ble stiftet i 2004 og har 14 ansatte, i tillegg har de en arbeidende eier og styreformann. 
  • Kontoret ligger på Averøya, like utenfor Kristiansund. 
  •  I 2009 fikk selskapet Aqua- Nors innovasjonspris for økt biosikkerhet i oppdrettsnæringen.
  • Selskapet vil omsette for cirka 70 millioner i 2018.

- Nå er ozon det eneste brønnbåter bruker til desinfisering per dags dato. I tillegg er det jo kommet veldig mange nye krav til vannbehandling, overvåking, styring, og sensorikk, sier Karlsen. 

- Som gjør at vi nå leverer komplette vannbehandlingspakker som også inkluderer UV, filter og oksygen som er minst like viktig.Når det gjelder oksygen har vi jo en del nye og innovative produkter som nå er under utprøving både på brønnbåter og i merd, legger han til. 

Norsk teknologi

Karlsen opplyser at de opplever et større oppsving i havbruksnæringen.

- Norge eksporterer laks for mangfoldige milliarder kroner hvert år, og jeg tror eksport av norsk teknologi for oppdrettsnæringen vil bli en svært viktig vekstnæring i fremtiden, og kanskje bli nesten like viktig som laksen fremover, sier han.  

Når det bygges et nytt skip i eksempelvis Tyrkia, må utstyret deres om bord mens skipet bygges. Han forklarer at årsaken er at det er nokså svært, tungt og må bli integrert i flere ulike systemer.

- Det er omfattende leveranser, vi sender flere store trailere til verftene der båtene bygges, blant annet til Spania, Romania og Tyrkia. Nå ser vi en økning også i norgesmarkedet ettersom flere offshoreverft prøver å komme inn på brønnbåtmarkedet i stedet, sier han.

Landbasert oppdrett

Redox leverer mye utstyr til brønnbåter, prosess-/bløggebåter og ulike typer fiskebåter, dette er deres hovedsegment. Men Redox er også blitt en betydelig leverandør av utstyr og teknologi til landbasert oppdrett som settefisk, post-smoltanlegg og rensefisk-produsenter. 

- Vi har særlig sett en utvikling innen rensefisk. Ettersom de håndterer/sorterer og flytter fisken sin ofte, trenger de også ofte desinfisering i karene og rørene og da må det kunne skje raskt, forteller han. Ozon desinfiserer raskt og sikkert.

Flytende sykehus

Han påpeker at båtene som er over fem år etter hvert blir litt utdatert og bør oppdatere systemene sine, teknologien endrer og forbedrer seg stadig.

- Båtene som er bygget de senere årene er blitt såpass avanserte at de nesten kan kalles flytende sykehus, med høy standard på desinfisering og metoder for å forhindre smittespredning. 

Trenden som han ser nå er at det også bygges enklere brønnbåter, fordi de er billigere i drift, hvis man bare skal transportere frisk fisk. 

- Bløggebåtene og prosessbåtene ser vi også kommer mer og mer, og de har også behov for hygienetiltak på lik linje som brønnbåter har, sier Karlsen til Kyst.no.