Måløy vidaregåande skule er samlokalisert med Fagskulen i Sogn og Fjordane og har sin egen undervisningstillatelse for oppdrett av laks og ørret. Foto: Måløy vidaregåande skule

Skoler tjener stort på undervisingstillatelser - AP vil gjennomgå ordningen

Lukrative oppdrettstillatelser har gitt den videregående skolen i Måløy millioninntekter de siste tre årene. I en sak på NRK påpekes det at langs hele kysten finnes skoler som tjener gode penger på oppdrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det er vinn-vinn-situasjon. Vi og hele næringen i regionen har fordeler av det, sier Mona Bakke Svarstad, prosjektleder for akvakulturutdanningen ved Måløy vidaregåane skule til NRK.

Skolen er en av 13 skoler i Norge som er tildelt en undervisningstillatelse for oppdrett av laks og ørret.

NRK skriver at skolen fikk tillatelsen 2017, og at den i årene etter har gitt 12,5 millioner kroner i inntekter. Pengene går inn i et fond som skolen kan søke prosjektstøtte fra.

Lena Søderholm er fagkoordinator i fylkeskommunen og sier til NRK at uten disse midlene ville de ikke hatt den samme utviklingen ved havbruksskolene.

Også E24 har nylig skrevet om hvordan undervisningstillatelsene betyr store inntekter for mange skoler og de oppdretterne de samarbeider med.

Næringspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Terje Aasland, er imidlertid kritisk. Han påpeker at det blir veldig store verdier konsentrert om noen skoler og oppdrettere. Nå varsler han overfor NRK et ønske om en gjennomgang av ordningen for å sikre at dette kommer hele undervisningssektoren til gode.

Skoler med undervisningstillatelse og selskapene de samarbeider med:

1. Strand vgs. / Grieg Seafood

2. Austevoll vgs. / Lerøy

3. Måløy vgs. / Mowi

4. Fræna vgs. / Mowi, Lerøy, SalMar

5. Guri Kunna vgs. / Måsøval Fiskeoppdrett

6. Val vgs. / Sinkaberg-Hansen

7. Meløy vgs. / Gildeskål Forskningsstasjon

8. Sortland vgs. / Nordlaks, Eidsjord Sjøfarm

9. Nord-Troms vgs. / Lerøy

10. Senja vgs. / Wilsgård Fiskeoppdrett

11. Nordkapp vgs. /Grieg Seafood

12. Sandnessjøen vgs. / Ukjent

13. Campus Blå vgs. / Sinkaberg-Hansen

Kilde: E24/Fiskeridirektoratet