Villfanget leppefisk på teine. Foto: Tonje K Sørdalen.

- Gjenfangstet over 50 % av rensefisken fra laksemerd

Rensefisk AS har med en egen teknikk bygget seg erfaring rundt fangst av rensefisk i laksemerden med lovende resultater.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet har drevet med fiske av leppefisk til havbruksnæringen i ni år. De siste årene har de også drevet med gjenfangst av lusespiserne i laksemerdene. I fjor inkluderte de også rognkjeks.

Selskapet som har hovedbasen på Averøya bruker vanlige teiner som brukes til fangst av villfisk i laksemerdene, men ifølge Tor Gunnar Otterlei holder de også på å utvikle egne redskaper for gjenfangst av rognkjeks.

- Hver høst har vi på oppdrag fra Lerøy og Purefarming gjengfangstet tusenvis av leppefisk slik at de kan gjenbrukes, forteller Otterlei fra selskapet til kyst.no.

Stine er båten som brukes til gjenfangst av rensefisk i laksemerden. Foto: Rensefisk AS.

Utfordrende arbeid

Han opplyser at det ikke er «bare bare» å få fatt igjen på de små lakse-hjelperne.

- Det er ikke bare å sette teinen i laksemerden. Man må ha en teknikk og erfaring for å vite hva som fungerer. Vi har blant annet brukt undervannskamera for å studere fisken, se hvor den står og adferd under fisket, med mer - for å få gode resultater, legger han til.

I hovedsak fangster de fisken om det skal gjennomføres ulike operasjoner i merden.

- Eksempelvis når laksen skal lusebehandles eller behandles for AGD med ferskvann, fisker man den opp, for å ta vare på den.

- På ett anlegg gjenfangstet vi hele 45 000 bergnebb. Det tilsvarer over 50 % av rensefisken som var der og vi kunne gjerne fått opp flere med mer tid, legger han til.

Tid gir resultater

Og nettopp nok tid til å få gjennomført fisket mener han er noe av nøkkelen for en vellykket gjenfangst.

- Jo lengre tid man får på seg, jo bedre blir resultatet. Men da man gjerne har planlagt en behandling, får vi gjerne ikke så mye tid som ønskelig, sier han.

Etter gjenfangsten oppbevares fisken i ventemerder til eventuelle operasjoner er ferdige, og den ser ut til å tåle det godt.

- Tilbakemeldingene vi har fått er at det har vært lav dødelighet og at fisken blir lite påvirket av operasjonene. Men da rensefisken på høsten har en noe lavere beiteaktivitet er det vanskelig å si om denne blir påvirket av håndteringen, men den synes å være i god forfatning, legger han til.

Otterlei forteller at de også har gjennomført store investeringer i utstyr, som ROV og båter for at de kan være mobile og jobbe langs hele kysten. Han tror det er viktig å ta vare på rensefisken, også i fremtiden.