Steinbit i kar hos Tomma Steinbit. Foto: Hans Petter Sørensen.

Går fra steinbit til rognkjeks

Tomma Steinbit legger ned produksjonen av steinbit og endret nylig navn til Tomma Rensefisk - Steinbit har ikke vært noe suksess, sier daglig leder Runar Fjellgaard til kyst.no

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På selskapets lokalitet Husby i Nesna kommune,  søker de nå også om å etablere landbasert produksjon av rognkjeks på eksisterende anlegg.

- Lokaliteten er godt egnet til rognkjeks-produksjon og vi ser at det er et stort behov for rensefisk i laksenæringen. På tross av at lokaliteten er godt egnet trengs det betydelige ombygginger før vi kan starte opp produksjonen, opplyser Fjellgaard.

- Steinbiten trives på bunnen og trenger noe lavere kar og mindre vann, mens rognkjeksen trenger dypere kar og større areal, legger han til.

Fem millioner lusespisere

Selskapet ønsker å drifte hele produksjonen og søker om drift av stamfisk, klekkeri, yngelanlegg og settefisk. De ønsker også å produsere fem millioner fisk årlig.

Ombyggingen av anlegget vil selskapet begynne med så snart som mulig.

- Så kommer det an på leveringstid på utstyr og lignende før vi får startet opp produksjonen. Vi starter opp med en gang vi er klare, forteller han.

Ga ikke resultater

Årsaken til at de nå legger ned steinbit-produksjonen svarer han kontant på.

- Steinbit har ikke vært noe suksess da det har vært vanskelig å få til de resultatene man burde ha for å kunne drifte det videre. Vi har også bare hatt en liten produksjon så det har vært vanskelig å kommersialisere, forteller han.