Jobben blir både kjapt, sikkert og komfortabelt unnagjort fra pilotstolen i kontrollrommet.

Utfører jobben på en brøk-del av tiden vi brukte før!

Nå lanseres neste generasjon ROV-basert notvasker hvor slitasjen på nota er redusert til et absolutt minimum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Som serviceleverandør til oppdrettsnæringen er det to ting som betyr noe for Frode Viken og hans team i Vikahav: Notvaskingen skal skje så effektivt som mulig – og uten skader og slitasje på kundens nøter.

Etter at selskapet tok i bruk sin første ROV-baserte notvasker fra AKVA group for snart to år siden, har det kunnet utføre langt flere oppdrag enn tidligere.

Daglig leder Thor Olav Sperre og hans team i Sperre ROV Technology har jobbet tett med eksisterende kunder for å få systemet til å fungere optimalt. Den nye modellen er et direkte resultat av kundenes tilbakemeldinger.

– ROV-teknologi er kostbart, men det er ingen tvil om at investeringen har gitt avkastning for oss. Der vi tidligere brukte vaskerigger som krevde mye manuell håndtering og hvor mye av vannet gikk til å holde riggen inntil veggen, sitter vi i dag i en pilotstol i kontrollrommet med full oversikt over vaskeprosessen.

Notvaskeren er enkel å styre, den glir varsomt langs nota og utfører jobben på en brøkdel av tiden vi brukte før.

Ny generasjon

Notvaskeren AKVA FNC8 er utviklet av den norske ROV-produsenten Sperre ROV Technology på Notodden. Selskapet, som er en del av AKVA group, har de siste årene jobbet tett med eksisterende kunder for å gjøre notvaskeren så god som mulig. Det har resultert i en ny generasjon som blir lansert i disse dager.

Å vaske nota med en FNC8-vasker føles nesten ut som å klippe plenen, men i stedet for mekaniske prosesser blir det brukt vann for å skylle notveggen ren.

- Noe av det som skiller FNC8-vaskeren fra konkurrerende løsninger, er at den verken bruker hjul eller belter for å bevege seg langs nota. Det sørger for en varsom vaskeprosess uten mekanisk slitasje. Høytrykksvannet som brukes til selve spylingen vil imidlertid alltid forårsake en viss slitasje på impregneringen, forklarer daglig leder i Sperre ROV Technology, Thor Olav Sperre.

- Dette har vi redusert til et absolutt minimum i vår nyeste modell, som vasker med større vannmengde enn sin forgjenger. Med økt vannmengde kan vi nemlig redusere trykket uten at det går ut over vaskeevnen, legger han til. 

AKVA FNC8 blir levert med høytrykkspumpesystem fra KAMAT som sikrer riktig trykk og vannstrøm.

AKVA FNC8 blir levert med høytrykkspumpesystem fra KAMAT som sikrer riktig trykk og vannstrøm. På den nye modellen er thrustere og vaskeskiver flyttet lengre ut i rammen. Det gir en enda større vaskeflate, samtidig som det blir lettere å komme til i hjørner og på den øverste meteren av notveggen. Vaskeren kommer også med fire integrerte IP-kamera som standard, mot to i første generasjon. Det gir enda piloten bedre oversikt og kontroll med vaskingen.

Kundedrevet utvikling

I overkant 50 AKVA FNC8-vaskere har blitt solgt siden produktet kom på markedet for snart to år siden. Salgsansvarlig i AKVA group Bjørn Sirnes, er fornøyd med responsen og berømmer kundene for godt samarbeid og mange nyttige tilbakemeldinger.

– Kunder som Vikahav gjør oss bedre. Erfaringer med bruk av produktet danner grunnlag for forbedringer og gjør det mulig å for oss å svare best mulig på utfordringene som kundene opplever i sin daglige drift, sier han og legger til:

– Gjennom de siste årene har vi for eksempel fått mange gode tilbakemeldinger på at FNC8-vaskeren er enkel å manøvrere og fått spesielt mye skryt for at den også håndterer slakke nøter på en god måte. Samtidig har vi fått høre at det har vært litt vanskelig å få oversikt over hvilke områder av merden som er vasket.  Derfor vil vi med neste generasjon FNC8 også tilby programvare fra Water Linked som ved hjelp av hydroakustikk til enhver tid viser FNC8-vaskerens posisjon i merden.

Teamet på servicebåten Vikabas er godt fornøyde med den nye FNC8-vaskeren. Den er både enkel å betjene og den eneste notvaskeren som også gjør en god jobb på slakke nøter, mener de.

Testet hos Vikahav

Vikahav var som pilotkunde det første selskapet som tok i bruk FNC8-vaskere. Selskapet har i dag seks ROV-vaskere i bruk. Frode Viken er godt fornøyd med den nye modellen.

– FNC8-vaskerne har gitt oss en enklere arbeidshverdag og gjort det mulig å effektivisere driften. Når neste generasjon FNC8 også kommer med større vaskeoverflate, posisjonsvisning og ikke minst lavere vanntrykk, hever det også kvaliteten på våre tjenester og gjør oss mer attraktiv som leverandør, fastslår Frode Viken.

Kontakt:

Bjørn Sirnes, salgsleder AKVA group
Tel: 906 79 791- bsirnes@akvagroup.com

Thor-Olav Sperre, daglig leder i Sperre ROV Technologies
Tel: 350 25 002 –  tos@sperre-as.com

Frode Viken, daglig leder i Vikahav,
Tel: 917 28 122 –  vikahav.epost@gmail.com

Se også vår hjemmeside