Så og si på sydspissen av Syd-Amerika ligger Punta Arenas. Statuen er av engelskmannen John Williams Wilson som på vegne av Chile annekterte området som chilensk i 1843. Foto: Pål Mugaas Jensen

350 luseforskere samlet ved verdens ende

I dag starter den 12 internasjonale konferansen om lakselus. I år er den i en by omtrent så langt borte fra Norge du kan tenke deg. Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett er tilstede.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Konferansen “The International Sea Lice Conference” er det største og viktigste samlingspunktet for lakselusforskning og er arrangert 11 ganger tidligere. Den første konferansen i rekken ble holdt i Paris i 1992. Siden har den blitt holdt med ulik regularitet i Trondheim i 1997, Amsterdam i 1998, Dublin i 1999, Aberdeen i 2001, St. Andrews i Canada i 2003, Puerto Varas i Chile 2008, Victoria i Canada i 2010, Bergen i 2012, Portland i USA i 2014 og sist i Westport i Irland i 2016.

Det er langt i fra Namsos til Royal Albert Hall, men enda lengre til Punta Arenas i Chile. Kart: Google maps.

Årets konferanse avholdes i Punta Arenas helt sør i Chile, i en region som ofte kalles verdens ende. Byen som ligger ved Malgellanstredet, regnes for å være verdens sørligste, kontinentale by, og ligger drøye 15 000 km fra Norge. Til sammenligning ligger Tokyo ca 8500 km unna.

De fleste av de 350 konferansedeltagerne samlet seg i byen i går, søndag, og de første foredragene starter i dag, mandag. Konferansen vil vare til  og med onsdag.

Deltagerne kommer fra 10 ulike nasjoner. Av norske forskere som skal holde innlegg kan nevnes  professor Tor Einar Horsberg fra Veterinærhøyskolen (NMBU), forsker Frode Oppedal fra Havforskningsinstituttet og seniorforsker Bengt Finstad fra NINA.

Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no vil dekke konferansen gjennom undertegnede, redaktør Pål Mugaas Jensen. Også fagjournalist og veterinær Francisco Soto fra vår søsterredaksjon, Salmonexpert, til daglig basert i den chilenske laksehovedstaden Puerto Montt vil rapportere.

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.