MarinVoice vant årets Marin bootcamp-konkurranse og fikk tildelt premie av den nye fiskeriministeren Harald Nesvik. F.v Trine Hamre, Fredrik Kvist, Ingvild Kindlihagen, fiskeriminister Harald Nesvik, og Endre Nordstrand. Foto: Sett Sjøbein.

Vil effektivisere informasjonsflyten i oppdrettsnæringen

Hva om taleassistenten «Kim Roger» kunne foralt deg alt du trenger å vite på merdkanten?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Masterstudenter fra hele landet deltok på en Marin student-bootcamp som Sett Sjøbein arrangerte på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet 13.-19. september i Sogn og Fjordane. Studentene hadde blitt valgt ut blant masterstudenter, fra ulike studieretninger på høyskoler og universiteter i hele landet.

To intensive dager tilbragte studentene til læring om sjømatnæringen, før de fikk utlevert en utfordring som de fikk 48 timer på å levere løsningsforslag på:

«Hvordan kan vi øke lønnsomheten i sjømatnæringen gjennom utvikling av ny teknologi og / eller design?

De skulle utvikle enten et fysisk produkt, en programvareløsning, en markedsføringskampanje eller en ny tjeneste. 

Oppdrettnæringens svar på «Siri»

MarinVoice ble vinnergruppen og hadde ideen om å introdusere en taleassistent med det fengende navnet, Kim Roger, i de daglige prosedyrene som for eksempel registrering av dødfisk, lusenivå og miljømålinger slik at registreringene kan loggføres automatisk. Tale assistenten Kim Roger kan sees på som havbruksnæringens versjon av Apples Siri.

Fredrik Kvist, fra gruppen som stakk av med seieren, sier til Kyst.no at de har laget et konsept og samtidig vist med eksisterende teknologi at dette er noe som er mulig å gjennomføre.

- Vi skiller oss fra dagens notering med penn og papir som blir lagt inn i datasystemer til en løsning som registrerer dødfisk, lusetall og lignende direkte ved hjelp av en taleassistent, forteller han.

Det viktigste sier Kvist er at det skal fjerne mellomleddet mellom notering og registrering.

- Vi vil også kunne hente informasjon direkte på merdkanten uten å logge på data eller spørre noen som sitter med dataen oppe.

Kim Roger, hvordan ser lusetallene ut?

Taleassistenten skal kunne hente ut informasjon som er registrert tidligere, og man kan da spørre MarineVoice om dødelighet, snittvekt, lus og andre målinger.

- Vi ser for oss en integrasjon med eksisterende systemer som sikkerhetsradio, hørselsvern og/eller smarttelefoner. Vi ønsker å effektivisere informasjonsflyten i oppdrettsnæringen, påpeker Kvist.

Til Kyst.no sier han at det er utrolig gøy å skape et konsept som mottar så mye positiv omtale på så kort tid.

- Det betyr mye for oss at lite søvn og lange dager blir mottatt med gode ord, understreker han, og forteller at de er veldig spent på veien videre nå.

- Vi er åpen for muligheter og ser etter samarbeidspartnere og kanskje et pilotprosjekt med oppdrettsnæringen, sier Kvist avslutningsvis.

Juryen mente det var et svært innovativt løsningsforslag. Prisen ble delt ut av fiskeriminister Harald T. Nesvik fra Nærings- og fiskeridepartementet.