Signeringen under Aqua Nor markerer Fluctus sin største enkeltkontrakt innen fôring noensinne.

Skal levere fôringsanlegg til Kina

Fluctus skal levere fire fôringsanlegg til Kinas største oppdretter av ørret.

Publisert Sist oppdatert

Utstyrsleverandøren Fluctus og den kinesiske oppdretteren Qinghai Minze Longyangxia Ecological Aquaculture signerte kontrakten for fire fôringsanlegg samt spredere på Aqua Nor sin åpningsdag.

Kyst.no var tilstede under signeringen, der Harald Lien, daglig leder i Fluctus fortalte til Kyst.no at de nå ser mer til utlandet.

- Vi har ikke vært så aktiv i utlandet før. Norge er primærmarkedet vårt, men vi blir litt tvunget til å være mer aktiv i flere land. Når det er litt begrenset i Norge må vi ta tak i det som skjer i utlandet, påpeker han.

Første til Asia

Avtalen som ble signert tirsdag står for første leveransen til Fluctus i Asia.

Her signeres kontrakten under Aqua Nor 2023.

- Vi har aktivitet både i Egypt, Portugal og vi får innspill fra flere deler av verden, så det er mye som skjer, forteller Lien før signeringen.

I utlandet understreker Lien at man må ta litt ekstra høyde for risiko og hvordan man gjør kontraktene. I Norge påpeker han det er et velkjent marked med kjente kunder.

- Hvordan har prisutviklingen vært for deler og utstyr nå?

- Prisene steg mye i forbindelse med korona og med krigen. Nivået går ikke like fort ned igjen når ting roer seg heller. Det har vært litt nedjustering, men det kommer nok ikke ned igjen på nivået det var før 2019, understreker han.

Norsk vannfôringsteknologi

Videre forteller Fluctus-sjefen at de ser frem til å samarbeide med Minze Longyangxia som de oppfatter som et solid og spennende selskap. 

Av de fire fôringsanleggene som skal leveres, skal tre ha luftbåren og ett vannbåren fôring.

- Det er ekstra stas at Minze Longyangxia skal bruke norsk vannfôringsteknologi som gir effektiv fôring på en bærekraftig måte. Vi opplever stor interesse - både i Norge og i utlandet -for vannfôringsløsningen vår, fortsetter Lien.

Harald Lien, daglig leder i Fluctus sammen med representanter fra Minze Longyangxia som går gjennom kontrakten før den signeres.

Kontrakten med Minze Longyangxia er Fluctus sin største enkeltkontrakt innenfor fôring noensinne og markerer en milepæl for selskapet.

Prøver vannbåren fôring

Ying Miyan, CEO og styreleder i Minze Longyangxia, forklarer selskapets beslutning: 

- Det å ha på plass pålitelige og solide fôringssystemer er en viktig del av agendaen vår for digital utvikling av oppdrettsaktiviteten vår. Gjennom våre samtaler har Fluctus-teamet vist ikke bare sterk kompetanse og smidighet, men også en god serviceinnstilling.

- I tillegg til luftbåren fôring, som allerede er vanlig på lokalitetene våre, er vi glade for å prøve Fluctus sin vannbårne fôringsløsning, som er ment å forbedre fôringsytelsen ytterligere på en mer bærekraftig måte, hvilket alltid har vært en hovedprioritet for vår virksomhet.

Det var god stemning mellom Fluctus og det kinesiske selskapet under signeringen på Aqua Nor.